„Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация.

Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината.”Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред медиите тази сутрин.

По думите му в „Пирогов" медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000. Според него е било много важно хората да разберат, че няма абсолютно нищо страшно и че няма да бъдат чипирани.

„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят", поясни още проф. Балтов.

По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.

„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа.

След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна.

Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция.

Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината.”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.

„При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, защото организмът все още е изтощен.", коментира Балтов.

Професорът бе категоричен за това, че ваксините у нас се съхраняват правилно, а за разхлабване на мерките е рано да говорим.

Кой, кога и къде е ваксиниран – статистиката

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че 699 души са си поставили ваксината срещу COVID-19 през вчерашния ден. Той обясни, че най-много ваксинирани има в Пловдив, следван от София, Бургас и София - област.

Здравният министър обяви, че няма данни някой да е проявил странични реакции.

„Съвсем леки болки в мястото на убождането. Този ефект е добър и показва, че има реакция на организма.”, поясни проф. Ангелов.

Мнението на премиера Борисов

Според премиера Бойко Борисов въведените в страната мерки са били „много навремени, точни и максимално щадящи свободата, правата и движението на хората”.

„Натискът върху интензивните отделения спадна. Огромната ни радост е, че оздравелите са в пъти повече от новозаразените.”, подчерта министър-председателят.