Софийската градска прокуратура спря окончателно разследването за снимките и видеозаписите от спалнята на премиера Бойко Борисов. След експертизите от държавното обвинение съобщиха, че кадрите и записа са манипулирани.

Те не са успели и да открият кой е снимал жилището на Борисов в „Бояна“. Става дума за жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и с тъмна коса.

А тъй като самите кадри не са оригиналните, не може да се каже категорично какво и кога е било заснето. Според наблюдаващите прокурори няма и доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписите, произхода им или режима на тяхното държане.

Разследване, обаче ще има за пропуски и нарушения при охраната на Борисов от НСО. То ще се води във Военно-окръжната прокуратура в София.

Ето какво казаха от прокуратурата:

На 29.07.2020 г. Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в средствата за масово осведомяване и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Поради засиления обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

По досъдебното производство са назначени и изготвени технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им.

Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери.

Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина.

Ето кой снима клипа

По отношение на видеозаписа е установено, че във времевия промеждутък от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия - жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли.

С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено.