Здравното министерство извърши спешна проверка след сигнал, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници, което е тотален разрез с плана за ваксинация на медиците, които са на първа линия, част от първата фаза.

Проверката по случая доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в социалните мрежи.

Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" случилото се е заради отказ на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани.

„Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането.

Въпреки всичко, пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха.

Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става абсолютно неизползваема.“, обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев.

Има ли такива, които отказват да се ваксинират

Той добави, че по различни причини над 20% от персонала реално отказва да се ваксинира.

„Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer или BioNTech. За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор.

Това е една много сложна техническа ситуация.“, каза още директорът на лечебното заведение.

Според него общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

„Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица. Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително.“, казва още д-р Илия Тонев.

Случаите на коронавирус за новата седмица

Под 7% са заразените с коронавирус у нас за изминалотоденонощие. Това сочат актуалните данни на единния информационен портал, създаден заради коронавируса.

105 са новите случаи при направени малко над 1600 теста. 29 човека са починали.

Общият брой на случаите на коронавирус у нас е достигнал 208 511. Те са били установени от 1 222 539 теста. Общо 8126 души са починали.

Активните случаи на коронавирус у нас в момента са 65 126. От тях 4205 души са хоспитализирани, като 380 са настанени в интензивно отделение.

695 човека с коронавирус са оздравели през последното денонощие. Възстановили са се общо 135 259 души.

Броят на ваксинираните според данните от Единния информационен портал остава непроменен - 13 473.