Премиерът Бойко Борисов и здравният министър на България проф. Костадин Ангелов са на щателна инспекция в Банско. Кметът на града им показа лично изграждането на нова отсечка, която ще излиза директно на паркинга на лифта към ски зоната.

„Ще облекчим движението. Имаме още много проекти.”, докладва кметът.

Борисов отчете и факта, че по различни програми за последните 2 години в региона са влезли около 20 милиона лева.

Коментара за болестта на първите мъже в битката срещу коронавируса

„Много внимателно управляваме кризата, за да може бизнесът да работи адекватно.”, каза Борисов.

„Дори и в Банско не сме спрели туризма, което говори само добро за всички аспекти от мерките."

Премиерът припомни, че е имало период през миналата година, когато Банско е бил затворен, докато сега през януари курортът е отворен.

„Това е един от малкото курорти, които са отворени в момента. По този начин хората могат да се радват на чистия въздух, планините, да ползват СПА центровете и икономиката да се движи."

„Благодаря на местната власт, че позволиха заповедта на здравния министър да е толкова лека и да може хората да преминат през пандемията.", допълни Борисов. Той даде за пример, че подобни курорти в Европа са затворени в момента.

„Убеден съм, че здравните власти ще организират ваксинация за пример.”, каза още премиерът.

Психическите вреди, които нанесе вирусът върху нацията

„Празниците тази година бяха отбелязани по един доста особен начин. Голям проблем за много хора бе, че остават разделени, въпреки че самият смисъл на празниците е да събират. За повечето това бе една дигитална Коледа“.

Това заяви психиатърът д-р Веселин Герев.

Той добави още по темата, че за да се прояви сериозен проблем с психиката, трябва да е минала поне около година от началото на събитията, които са предизвикали труса.

„Паниките най-вероятно ще се засилят в началото на пролетта. У много хора има и тревожност заради епидемията. Бум, обаче към този момент няма.“, обясни специалистът.

Той призова хората да рационализират страховете си и да извадят положителното от ситуацията, а плюсове има. Според него положителното се крие в доста по-голямото внимание, което обръщаме на здравето ни, което ще остане и след тази ситуация.

САЩ и коронавирусът отвът океана

САЩ регистрираха най-голям дневен брой починали с коронавируса - 3900, пише информационната агенция Асошиейтед прес. Разпространението на патогена се засилва в няколко щата, като особено тежко е засегната Калифорния.

Бързото увеличаване на заболелите заплашва да наложи на болниците да ограничат грижите и на практика да избират кои пациенти да лекуват и кои – не.

Междувременно, броят на американците, имунизирани с първа доза на ваксината срещу COVID-19, е нараснал с около 600 000 до поне 5,9 милиона души.

За спиране на епидемията, обаче специалистите прогнозират, че ще трябва да бъдат ваксинирани стотици милиони американци, предупреждават здравните власти.