До края на месец юни може би около 50% от българските граждани официално ще са ваксинирани, а до края на лятото – над 70%. Прогнозата направи директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред медиите тази сутрин.

„Следващият месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина.

Надявам се, че след 10 април ще имаме много по-сериозен обем от възможности и ваксини, които да ползваме.”, каза проф. Балтов.

„Когато се появи и втората векторна ваксина, хората ще започнат да избират. Изведнъж всички ще искат еднодозовата.”, коментира още шефът на най-големия спешен център у нас.

Развитието на британския щам

Специалистът предупреди, че британският вариант е изключително агресивен и преболедувалите може да се заразят отново. Проф. Балтов очаква мерките за 10 дни да дадат очаквания и мечтан резултат.

„Най-много се притесняваме за учениците. Но като видите кога свършват десетте дни, след това има още 2 дни междинни, идват изборите, ще отложи реално връщането на училище поне с още 10 дни.”, изчисли проф. Асен Балтов.

Той увери, че всички медици правят това, което се налага и което се предполага според техните трудови характеристики – вършат си работата стриктно и съвестно.

„При тази трета вълна изключително адекватни са действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно.

Не могат да се упрекнат медицинските работници, вече почти всички те са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно.”, коментира проф. Балтов.

„За мен коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата.”, коментира още проф. Балтов.

Какви са темповете на заразяване

Актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас показват - 3988 нови случая за последното денонощие при направени близо 18 хиляди теста. С положителни проби са 22,4% от изследваните.

769 души остават за лечение в интензивни отделения. Оздравелите са близо 2200. Починали за последните 24 часа са 99 души.

Борисов с нови финансови мерки

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание, на което одобриха допълнителни 96 млн. лв по бюджета на Министерството на здравеопазването. От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на Ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември, включително.

Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от правителствената пресслужба.