„Не разбирам каква е тази наша черта – да изкарваме всичко най-лошо. Погледнете Европа – почти навсякъде има тотален локдаун.

Според възможностите на нашата икономика – България се справя добре. Тези дни отново ще се гласуват средства за „Ремдесивир”. Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пред медиите тази сутрин.

Какво точно имаше предвид Каракачанов

Той разви теория за различно изчисляване на смъртните случаи у нас и в съседните страни. Каракачанов е на мнение, че методологията е различна, но подчерта, че това е само негово предположение.

Възможно било и българските медици да представят данните честно и открито и проблемът да е в съседните страни. Ако влезе в управлението, лидерът на ВМРО обясни, че би наложил мерки като във военно-медицинските болници.

„България няма по-висока смъртност от своите съседки. Ние отчитате всеки смъртен случай, дори и тези с множество придружаващи заболявания, а другите страни имат друга методология на отчитане.

Военно-медицинските болници, за които аз отговарям, се справят перфектно с пандемията. Дори въведохме военни мерки, за да подпомогнем лечебните заведения.”, каза още той.

Каракачанов е на мнение, че по време на избори най-много се лъже и отказа да коментира слуха, че е възможно вотът да не се проведе. Подобна ситуация не е коментирана на никакви институционални нива, подчерта лидерът на ВМРО.

„Провеждаме избори по време на пандемия. И други го правиха преди нас.

Аз смятам, че Централната избирателна комисия ще се справи, но е нормално да има опасения. Вероятно ще се забави заради двата вида гласуване, могат да възникнат и спорове, най-вече заради гласуването в чужбина. Да не гадаем, в крайна сметка такава е ситуацията”, смята той.

Лидерът на ВМРО изяви надеждата си изборите да преминат чисто, честно и с възможност всеки да може да упражни правото си на глас, въпреки проблемната ситуация.

„За четири години от ВМРО показахме какво искаме. Имаме много ясни идеологически виждания. Ние бяхме тези, които категорично си отстояваха позицията – и по отношение на Северна Македония, и по отношения на доходите на възрастните хора. Това ни е визията.

Смятам, че в края на краищата всяка политическа сила се явява на парламентарни избори, за да провери дали хората, които са избрани на предишния вот, все още имат доверие. Не съм от тези, които кандидатства за всичко”, категоричен бе Каракачанов.

Темата Северна Македония

Относно Северна Македония и поправка в ЕС, която осъжда „провокативни изявления на правителствени представители, Каракачанов обясни, че не признава „безсмислиците, наречени политическа коректност”.