Европейският съвет ще се събира, за да разгледа епидемичната обстановка и напредването на ваксинацията. Заседанието ще бъде проведено в онлайн условия заради пандемията.

В срещата ще участва и министър-председателят Бойко Борисов. Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз ще направят преглед на епидемичната обстановка във връзка с COVID-19.

Те ще обсъдят и трансатлантическите отношения с президента на САЩ Джо Байдън. В дневния ред ще бъдат включени и единният пазар, цифровата трансформация, положението в Източното Средиземноморие, отношенията с Русия и международната роля на еврото.

Каква ще е встъпителната крачка на заседанието

В самото начало на срещата лидерите ще направят и преглед на внедряването на ваксините, на актуалната епидемичната обстановка и ще продължат усилията си за координиране на действията в отговор на пандемията.

В рамките на заседанието членовете на Европейския съвет ще разгледат положението в Източното Средиземноморие и ще обсъдят отношенията с Русия.

Днес вечерта държавните и правителствените ръководители ще обсъдят и възстановяването на трансатлантическите отношения и бъдещето сътрудничество с президента на САЩ Джо Байдън, който ще се присъедини към видеоконференцията.

По-рано през седмицата американският държавен секретар Антъни Блинкен участва в среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел. По време на втория ден от заседанието на Европейския съвет лидерите ще разговарят за ключовите приоритети за единния пазар, промишлената политика и цифровата трансформация.

Те ще разгледат и въпроса за „Цифровия компас“, като вътре ще са включени и целите, определени за 2030 г., и ще направят преглед на работата по данъчното облагане на цифровата икономика.

Интересен факт, който досега не бе явен

Болни от COVID-19 развиват непознат досега вид диабет. Това обясни председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на здравните власти.

"В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира неоткрит досега диабет при заразените с коронавирус. За щастие, за повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно.

Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. След около три месеца от преболедуването този диабет изчезва при болните.", поясни той.

Ще отварят ли поне големите магазини

Големите магазини може да отворят, но при нови условия. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

"Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките.

Магазините с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, също може да работят като обособят и ограничат площта си до 300 кв. м. чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките, ще може да се осъществява търговска дейност.", поясни той.