„Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение”.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той дори изпадна в конкретика

Той посочи, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и до 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок.

14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Донев припомни още, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надхвърля инфлацията.

„Цените на тока от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на тарифите за бита, съответно и за парното.

Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено, е през настъпващия отоплителен сезон да бъдат подпомагани хората, отговарящи на критериите. Те са около 345,000 лица и семейства.

Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200,000 души, регулярно получават парите.”, посочи той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарасне до края на годината, добави още министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след тази в Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и за бизнеса, и за потребителите, за да могат да бъдат запазени поносими цени за българските граждани.”, каза още Донев.

Кога в България ще се прилагат конкретни мерки

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се приложат и в България, стига да има действащ парламент. Средства за това имало, категоричен бе вицепремиерът. Можело да се предложи и отпускането на финансова помощ за бизнеса заради високите цени на тока.

„Има съмнения и се водят разговори в посока ограничаване на спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия. На българския свободен пазар тя е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление. Голяма част отива за износ, който не може да бъде ограничен. В такъв случай обаче ще понесем санкции. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще доведе до спад в цените на стоките”, смята социалният министър.

„Важното е инфлацията да бъде под контрол. В момента тя е привнесена и отвън. България е в отворена икономика. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.