Хиляди чужденци и туристи напуснаха Великобритания в последните часове преди забраната за пътуване да влезе в сила. Летищата в Лондон се изпълниха с хора, които бяха презаверили.

Подобна беше картината и на гарите, след като стана ясно, че Франция и Белгия спират и влаковете от Острова. Хиляди се опитаха да напуснат Лондон и в посока други градове във Великобритания.

Последствията за страната

Заради мутацията на коронавируса столицата беше вкарана в нова, най-висока категория на карантина. Правителството на премиера Борис Джонсън описа като безотговорни и опасни опитите на гражданите да напуснат зоните в последните часове, преди новите мерки да влязат в сила.

„Ние успяхме да вземем последните два билета за днес. Предполагам че има огромно количество французи, които се опитват да направят същото.”, каза Лени, който пътувал от Франция.

Междувременно, стана ясно, че тировете, които пренасят храна от континента до островната част, ще останат блокирани. Поради тази причина се очаква магазините да се препълнят с хора, които искат да се запасят с храна.

Прогнозите са, че Великобритания ще остане в изолация до Великден. Все още не се знае дали новият щам се влияе от ваксината.

Какви са конкретните забрани за страната

Вече са открити над 17 мутации. До момента във Великобритания са ваксинирани 350,000 души.

От 00:00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя Заповед № РД-01-720/20.12.220 г.

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

От здравното министерство обръщат внимание, че при пристигането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават.

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Припомняме, че по-рано днес беше взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от тази нощ – от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година.