Всеки знае колко важни са витамините за правилното функциониране на човешкото тяло. Много от нас се сещат за тях само, когато са болни и смятат, че с едноседмичния прием на тези вещества не само ще оздравеят по-бързо, но и така ще са се сдобили с всичко нужно за дълго време напред.

Няма как да не ви кажем, че подобно схващане е напълно погрешно. Витамините не са отделни хранителни вещества. Те са част от някаква храна, която с правилните дози и навременен прием ще ви дадат здраве и добър тонус.

Кои витамини са важни за човешкото тяло

Правилният отговор е всички. Само с разнообразното хранене ще имате балансираната диета, която ви набавя всички важни храни, витамини и минерали.

За хората, които са осъзнали, че не се хранят разнообразно, добър вариант е да се набавят нужните вещества под формата на хранителни добавки. Но в един идеален вариант вие бихте могли да се снабдите с всичко нужно, само посредством храната, която поемате.

Кога тялото ви дава сигнал, че нещо липсва

Витамините и тяхното усвояване от човешкото тяло водят до правилното функциониране на всички органи и чисто визуално до блестяща коса, здрави нокти и добре изглеждаща кожа.

Когато има недостиг на някои вещества е повече от очевидно, че има проблем. Може да става въпрос за дребен козметичен проблем, но не го пренебрегвайте, защото това може да е началото на по-големи и дори сериозни заболявания.

Слаба коса и чупещи се нокти

Безспорен факт, с който предполагаме, че сте наясно е, че по външния вид на човек може да се каже много за цялостното му здравословно състояние. Чупливите нокти са индикатор за липса на витамин А, който може лесно да си набавите, ако похапвате тиква, айсберг или сладки картофи.

Бледа кожа и лош тургор на кожата

Нищо не си личи повече от кожата в лошо състояние. Причината за това може да е недостиг на витамини от B групата. При системен недостатък това може да доведе и до промени в настроението, умора и дори лека депресия. Ако искате природен начин да си набавите всичко нужно яжте повече месо и морски дарове.

Бледата кожа може да сигнализира и на липсата на витамините A и C. Така пигментацията започва да се променя и е възможна появата на петна или различни кожни образувания.

Така, особено през студените месеци, е наложително да консумирате не само месо, но и различни зеленчуци – моркови, спанак, зеле и червени чушки.

Суха коса

Ако страдате от суха и чуплива коса, както и прекомерна чувствителност на скалпа, то вероятно се касае за липса на витамин B7, известен още като биотин. Той е в особено голям дефицит, ако наскоро сте преминали курс на лечение с антибиотици.

За да си набавите нужния биотин отново може да хапвате морски дарове, плодове и различни варива като бобови култури.

Ако оплакванията ви включват упорит пърхот, може да става въпрос за дефицит на витамини В2 и В6, както и минералите цинк или магнезий. Така са ежедневното похапване на моркови, фъстъци, яйца, ядки и риба би трябвало да решите проблема си.

Торбички под очите и тъмни кръгове

Подпухването и ясно изразените тъмни кръгове предупреждават за липсата на йод. Това лесно може да се коригира с внасянето на малко повече йодирана сол в храната ви.

Напукани и бледи устни

Това е ясен индикатор за липса на желязо. Като допълнение може да боледувате често и възстановяването да ви отнема доста време. Освен изкуствени препарати може да включите в менюто си и различни видове червени меса.

Кървящи и чувствителни венци

Това е ясен сигнал, че ви липса витамин C, който помага на тялото да се бори не само с вирусите, но и с всички видове инфекции. Не е изключено на моменти да изпитвате и болки в мускулите и костите.

Храните, които ще ви набавят нужния витамин са всички плодове, като може да заложите на лимоните, кивито и разбира се ябълките.