Не мисля, че има опасност от повишаване на цените на тока след отпадането на мораториума. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Любомир Каримански.

„Вчера вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката дадоха ясни отговори на въпроси на бизнеса и депутати какво трябва да се очаква. Имаме решение как трябва да бъдат направени компенсациите за първото тримесечие на годината.

Има възможност и таванът за „ден напред” да бъде не 30%, а дори 35%, което е в полза на бизнеса.”, каза още той.

По думите му се обсъждат и облекчения за битовите потребители.

„Ако цената за тях се увеличи, то тя няма да бъде два-три пъти, както казват някои. Обсъжда се да бъде по-малко, но не знам точната цифра.

Предполагам, че министърът на енергетиката в следващите седмици ще даде точни разчети.”, коментира Любомир Каримански.

Ще има ли компенсации за бизнеса

„Лично аз не съм привърженик на мораториума заради принципа да не се намесваме в работата на независимите регулаторни органи. Ние по принцип не трябва да се намесваме в който и да е орган, защото така го превръщаме в зависим”, посочи той.

Над 800,000 по-малко българи за 10 години

Българите сме вече 6,520,314 души, с 840 хиляди по-малко отпреди 10 години. Това показаха първите резултати от преброяването на населението, което се проведе между 7 септември и 10 октомври миналата година.

Негативните демографски тенденции се задълбочават - застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии, отрицателен естествен прираст и миграционни процеси. Преброяването от есента на миналата година беше 18-ото за страната ни.

Първото се провежда през 1880 г., когато българите са малко над 2 милиона души. То поставя началото на демографскатата статистика у нас.

Следващите преброявания се правят на период от средно 8 години, като населението постоянно нараства. До 1985 година, когато България е в очакване на 9-милионния си гражданин.

Това, обаче така и не се случва. Моментът съвпада с промените и през следващото пребряване - това през 1992 година, криватата за пръв път тръгва надолу.

Българите са с близо половин милион души по-малко. Една от основните причини, е появява на нов феномен - външната миграцията. Оттогава, всяко преброяване потвърждава това, че се топим прогресивно, но никога с толкова много колкото сега.