„Когато човек е на открито, вероятността за заразяване е по-ниска, но не е равна на нула”, каза Александър Симидчиев пред медиите по повод днешните чествания на Богоявление.

Той коментира и казуса със зелените сертификати в Народното събрание.

„Здравната комисия прие решението за задължителен зелен сертификат в парламента, но правната – не. Водеща в случая, обаче е здравната комисия”, обясни Симидчиев.

Ще бъде ли приет зелен сертификат за НС

„Имаше интересна дискусия, много конструктивна. Надявам се още днес решението да бъде прието. Депутатите сме равни на всички останали хора, но сме високорискови, защото се срещаме ежедневно с много хора”, допълни народният представител.

По думите му, колегите му ще плащат сами изследванията си ако откажат да се ваксинират срещу COVID-19.

„Новите заразени за последното денонощие са много, но това все още не е Омикрон, а е Делта вариантът, който е опасен и вкарва хората в болница. Омикрон все още не е имал време да стане доминантен вариант на територията на България”, категоричен е пулмологът.

Каква е рецептата за избягване на поредната вълна

"Трябва да се отнемат определени възможности и права, за да избегнем други вълни. Не бива да си говорим като врагове, а да сближим позициите си.

Всички сме заедно и трябва да постигнем нещо общо. Омразата не постига нищо. Колебащите се хора трябва да бъдат привлечени към имунизацията, нужно е да се спре с елитарното говорене", това каза д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС

Той добави, че не може да има промяна, ако не се спазват и най-елементарните мерки.

"Допуснаха се грешки с разнопосочни послания. Най-силните месеци бяха в началото, когато нямаше такива от лекари и политици.

След това споровете доведоха до сегашните резултати. Това е медицинска тема, не такава, която да се разисква в социалните мрежи.", категоричен е д-р Маджаров.

Според него огромна маса от хората вече имат подсъзнателно безпокойство заради постоянните варианти на вируса, вълните.

"Преди да има нова вълна трябва да се предприемат мерките, за да няма претъпкани кабинети и липса на места в болниците.", заяви още той.

"С апаратура, легла, кислород може да се справим, но повече персонал няма как да набавим.", предупреди д-р Иван Маджаров.