С двама загинали и близо 60 ранени в различни болници в страната, а и извън нея, се събуди Румъния днес. Това са част от пагубните последици от двете експлозии, които се случиха в станция за втечнен нефтен газ в румънския град Креведия, близо до столицата Букурещ в събота.

Загиналите са били семейство – съпругата почива от изгарянията, а съпругът – от инфаркт, който получава след пагубния инцидент. Над 40 от ранените всъщност са пострадали при втория взрив и са членове на органите на реда. Сред тях са 39 огнеборци и по двама полицаи и жандармеристи.

След първия взрив пламъците започват да се разрастват към 2 горивни резервоара и близка къща, което принуди властите да предприемат евакуация на хората в радиус от 700 м и да блокират движението по главния път.

Какво е причинило инцидента в газостанцията в Румъния

Още при появата на първите новини, отразяващи инцидента, стана ясно, че станцията за пропан-бутан от няколко години не е разполага с лиценз и съответно е работила нелегално. Въпреки това, гражданите в местността споделят за постоянно преминаване на цистерни в района. Това обуслови нареждането на премиера в северната ни съседка за започване на масови проверки на бензиностанциите и газостанциите в страната.

Започнато е и разследване за действията на пожарникарите на мястото на инцидента заради втория последвал взрив, който рани десетки от службите. Вътрешното министерство на Румъния излезе с изявление, че е имало голяма опасност от едновременно експлодиране и на 3-те цистерни в станцията, което е щяло да доведе до още по-трагични последствия.

Една от версиите за причината на инцидента, които се спрягат в момента, е запалена цигара.

От държавното обвинение в Румъния се заяви готовност за търсене на най-висока отговорност от всички виновно замесени в инцидента.

Състоянието на ранените при експлозиите в румънската бензиностанция

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от посолството ни в съседката.

8 от пострадалите са с изключително тежки изгаряния. За най-тежките случаи се полагат грижи в болници извън страната, където се осигурява лечение, което не може да бъде предоставено в Румъния. Част от пострадалите са в Германия, където лечението и в момента продължава.

Д-р Томас Роуз, началникът на отделението по изгаряния във военната болница в Брюксел, в която има двама пожарникаря с тежки изгаряния сподели:

„Пациентите се справиха добре с транспортирането от Букурещ. По време на полета бяха много стабилни. Лечението им продължава. Като се има предвид възрастта им - те са млади хора, били са с качествено защитно облекло, пораженията по тях са ограничени, но въпреки това, те са в критично състояние.“