Вчера бе представен дизайнът на най-новия хуманоиден робот на Apptronik, който ще се използва за вършене на неприятната работа, която хората не искат или не могат да вършат. Аптроник си е поставила за цел роботите от серията да влязат в пълно търговско производство до края на 2024 г, а към момента е насочила усилията си върху спечелването на производители и клиенти с интерес от ползването на робота.

Способности на Аполо: От домакински задачи до изследване на Космоса

По повод официалното представяне на Apollo съоснователят и главен изпълнителен директор на Apptronik Джеф Карденас сподели:

„Нашата цел е да създадем многофункционални роботи, които да правят всички неща, които ние не искаме да правим, за да ни помогнат тук на Земята и евентуално един ден да изследваме Луната, Марс и отвъд тях.“

Компанията разработчик е един от партньорите на НАСА, нагърбен с работата по проектиране на хуманоидни роботи. Тъй като плановете са след време Аполо да може да извършва ценна работа в нестандартни и опасни космически условия, така че да не се налага хората да го правят, може да се приеме, че Земята е нещо като изпитателен полигон за него.

Една от функциите, които разработчиците на робота целят той да може да изпълнява, е например да подготвя съответния космически терен за хората, преди те да дойдат на новата планета.

Карденас сподели, че идеята им не е да направят високо специализиран робот, който може да служи само за една цел, а да създадат нещо като „айфона на роботите“. Крайната точка е той да може да прави хиляди различни неща и само един софтуерен ъпдейт да го дели от това да започне да върши нови задачи.

Как изглежда и какво ще прави хуманоидният робот Apollo

Планира се Аполо да не струва повече от средностатистически автомобил. Разработчиците споделят, че това е възможно благодарение на вграждането на камери и системи с изкуствен интелект, което позволява на робота да разчита по-малко на препрограмиране и повече на реакция на изменчивата околна среда. А това означава, че частите, използвани в производството ще са по-достъпни.

Apollo ще започне работа във фабрики и складове, където ще изпълнява прости дейности като преместване на кашони и бутане на колички. С времето функционалността му ще се повиши с нови модели и ъпдейти, до момента, в който ще може да се използва в строителството, производството на електроника, търговия, доставки до дома и грижи за възрастните хора.

В основата на дизайна му има около 30 основни задвижващи механизми, които са опростен вариант на над 300-та мускули в човешкото тяло. Аполо ще може да ходи, да огъва ръцете си, да накланя главата си и да хваща предмети като човек.

В главата му има камера за перцепция на околната среда, а в торса му ще бъдат поставени сензори, които да му помагат да начертае 360-градусов изглед на заобикалящата го обстановка, така че сам да определя накъде може да се движи. Главният компютър се намира в гърдите.

Планира се Аполо да бъде автономен, но въпреки това Apptronik държи да има достатъчно ниво на контрол върху това, което роботът ще върши. Контролът първо ще се осъществява с таблет или смарт устройство, но в бъдеще се очаква роботът да се контролира чрез гласови команди, подадени от човек.