„Още преди изборите заявихме, че ние няма да правим коалиции с партии на статуквото. Това е факт.

В момента ние нямаме необходимия брой депутати за съставяне на правителство. Беше ясно, че правителство няма да правим.

Оттук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че трябва да се направи в него най-необходимото, а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори”.

Това заяви Тошко Йорданов след като от „Има такъв народ” върнаха връчения им от президента мандат за съставяне на правителство.

„Мажоритарни избори за едни месец не могат да се направят, но всички лъжи, които бяха изречени, че ИТН се отказват от мажоритарни избори вчера лъснаха, защото вчера в правна комисия единствените, които предложиха да има мажоритарен вот беше ИТН и всички гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ, които до онзи ден знаете какви циркове разиграваха в пленарна зала.”, каза още той.

БСП с предложение за одобрение на „Спутник V“

"Отново внесохме предложение за одобрение на „Спутник V”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на изявление след заседанието на НС, което бе прекратено тъй като въпреки че депутатите събраха необходимия кворум, за да започнат гласуването на своята програма, при нейното гласуване стана ясно, че кворум няма.

"Не подкрепихме програмата за работа на НС по една-единствена причина – за нас най-важни са социалните и икономическите мерки, за да помогнем на икономиката, бизнеса и хората. Нашите приоритети са доходите, помощ за безработните, младите семейства и възрастните хора". Това каза Нинова.

По нейните думи мотивът да не подкрепят програмата е, че нито едно от техните предложения не се гледа в Комисиите и не се включва в програмата на НС.

Какво още е внесено от столетницата

"Внесли сме 8 законопроекта в помощ на млади семейства, пенсионери и безработни. Държим най-приоритетно на 3 от тях – Закон за местните данъци и такси - да отпаднат таксите за детски градини и ясли, както и преизчисляване на пенсиите.

Освен това Закон за семейните помощи – за родителите, които са се осигурявали в последните 2 години, помощ за 2-ро и 3-то дете не по малко от десеткратния размер на минималната работна заплата. Всичко трябва да премине през актуализация на бюджета", заяви Нинова.