9 полицая са ранени от първия ден, в който е било началото на протестите у нас. Част от пострадалите вече са изписани за домашно лечение.

Това обяви директорът на СДВР, старши комисар Георги Хаджиев. По думите му има официална информация за това, че се дават пари на провокаторите, за да предизвикват масови безредици.

"В сряда, когато стана инцидентътпред НС, бяха задържани 6 души. На следващия ден бяха арестувани още 7 души заради вандалски прояви.

Говорим за посегателство над органите реда. От данните до момента става ясно, че има определени групи от млади хора, които се опитват да провокорит и да опорочат протеста.

За да посоча, кой ги изпраща трябва да има доказателства. Засега имаме само предположения. Работим изключително сериозно с оглед тези хора да бъдат изправени пред правосъдието.

Вчера ми направи много добро впечетление, фактът, че когато около 22.00 ч. определена група хора започнаха да слагат черни маски и да атакуват Народното събрание, а протестиращите се отдръпнаха и те сами напуснаха този протест." - поясни пред медиите Хаджиев.

„Никога не е отказана медицинска помощ на някого. Когато спрямо едно лице е издадено нареждане и то агресира, нашите служители имат право да използват физическа сила, за да му поставят белезници”, обясни шефът на СДВР.

Докога ще текат проверки за полицейски произвол

Според него е възможно проверките да приключат по-рано от обявения 30-дневен срок.

„В длъжностната характеристика на полицая не пише, че трябва да бъде бит, плют. Тези хора имат семейства, имат деца, които се притесняват за тях през цялото време.”, заключи Хаджиев.

Във вчерашния ден на протестите нямаше ескалация

Граждани, готови да протестират през поредния ден на демонстрации, се събраха на протест в центъра на София за седмата поредна вечер. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протести, както и в изминалите дни, имаше и в други големи градове на България.

Засега ситуацията в София е сравнително спокойна. Забелязани са няколко лица с димки, но физическа агресия срещу полицаи и сгради нямаше. Около 22 часа снощи полицаите сложиха каски и щитове. Причината за това беше демонстративно хвърлена бутилка по бившия Партиен дом.

Напомняме, че в шестия ден от протестите една част от хората се опитаха да щурмуват сградата. Заради това бяха задържани шестима души. По-късно е уточнено, че част от тях имат криминални регистрации за разпространение на наркотици. Имаше и ранени полицаи.

През седмия ден, обаче, организаторите на протеста изрично съобщиха на обществеността, че не искат да се стига до провокации и затова между протестиращите има доброволци. Те носят зелени отличителни знаци и ако някой от протестиращите има проблем с провокатори или види такива, може да потърси някой от доброволците и да поиска съдействие.

Полицаите на първа линия отново са с жилетки, на които пише „Антиконфликт”, с което искат да покажат, че не искат да се стига до конфликти и агресия.