Тестовете за бременност са благословия за жените – благодарение на тях лесно и бързо може да се установи наличието на бременност.

Така се спестява не само време, защото ако искате бебе, търпението е последното нещо, което може да се очаква да проявите.

По този начин, ако гинекологът ви даде час за преглед след седмица с думите, че няма защо да бързате толкова много, е почти сигурно, че това няма да ви се понрави.

В този случай почти всички жени се възползват от предимствата на съвременната диагностика в домашни условия и минават през аптеката, за да се сдобият с тест за бременност.

Наред с обещанията за 99,99% точен резултат, трябва да сте наясно, че в определени ситуации тестовете не отчитат правилно.

Ще ви разкажем за основните причини, които пораждат това неприятно разминаване в резултатите, за да сте наясно с тях и нямате прекалено високи очаквания.

Тест за бременност – кратка история

Както може да очаквате, историята на опитите на хората да установят наличието на бременност датират от дълбока древност.

За съжаление до края на 20 век се прилагат доста различни, но изцяло ненадеждни методи, които не дават категоричен отговор.

Едва през 1988 година на пазара се появяват първите хартиени ленти, които при допир с урина отчитат дали има бременност или не.

Това е възможно благодарение на специален реактив, поставен на лентата, който реагира с промяна на цвета при наличие на човешкия хормон хорионгонадотропин (ЧХГ), разбираемо наричан „хормон на бременността“.

По онова време хартиените ленти имат не малко недостатъци, които биват отстранени 10 години по-късно с появата на латексовите ленти.

Какви са причините за неточен резултат

Наред с радостта от появата на двете чертички, трябва да сте подготвени и за възможността този резултат да е неточен. Това важи в другия случай – при наличие на бременност да се появи само една чертичка.

Ето най-честите причини, поради които резултатите са компрометирани, като ще използваме случая да ви припомним, че ако не можете да чакате часа, който са ви дали за преглед в АГ кабинет, може да посетите произволна лаборатория където да направите кръвен тест, чиято сигурност не подлежи на съмнение.

Изтекъл срок на годност

Това е сред най-честите причини за неправилно отчитане. Реактивите, които се влагат, имат определен срок, през който производителят дава гаранции, че ще отчетат правилно.

Ако той е изтекъл, няма как да разчитате на точен резултат. Наред с това няма как да се застраховате и срещу опасността точно на вас да се падне дефектна бройка.

АГ заболявания

Сред причините за фалшиви резултати, основен фактор са различните заболявания на женската полова система.

Наличието на тумори, причинява увеличено производство на ЧХГ, което тестовете погрешно отчитат като развиваща се бременност.

Тук може да се заподозрат и различни кисти на яйчниците, както и карциноми, които оказват влияние на хормоните на жената.

Прием на хормони

Приемът на различни хормонални препарати може да се отчете като положителен резултат от почти всеки тест за бременност.

Имайте предвид, че външният прием на различни хормони оказва влияние и остава в човешкото тяло понякога със седмици.

Така дори и да сте спрели приема, може да се окаже, че нивата на хормоните са останали високи в продължение на дни и седмици след това.

След направен аборт или преживян спонтанен аборт

Без значение за кой от двата варианта свата въпрос, безспорен факт е, че нивата на ЧХГ остават високи доста, след като това се случи.

За всеки случай продължителността е различна и понякога става въпрос за месеци след аборта, което отново може да ви накара да смятате, че чакате дете.

Проблеми с яйчниците

Различни дисфункции на яйчниците оказват пряко влияние на отделяното количество хорионгонадотропин.

Това може да се окаже проблем на първо място, защото симптомите са неясни и могат да протекат без дори да ги забележите.

Прекалено ранна бременност

Предвид, че се отчита наличието на хормон, който се натрупва, няма как да очаквате в нереални срокове да получите точен резултат.

Най-рано увеличение на хормона на бременността се отчита от 7-ия ден, като е по-добре да изчакате до 12-ия ден.

Преди това е много вероятно да сте заченали, но количеството ЧХГ да е недостатъчно, за да реагира при допир с лентата.

Проблеми с бъбреците

Редица заболявания на бъбреците могат да доведат до положителен резултат. Това най-често се дължи на нарушена филтрация и отвеждане на отпадните продукти, сред които и не малко хормони.

Тук трябва да имате предвид, че ако приемате пикочогонни препарати отново може да възникне неточен резултат.

Неправилно хранене

Ако хранителният ви режим не е балансиран и белтъчините не достигат, това се отразява и на производството на хормоните, сред които и тези, които имат отношение към зачеването и протичането на нормална бременност.

Какво е важно за извършването на самия тест

На опаковката има указания, но ако сте прекалено нетърпеливи, може и да не стигнете до там.

Така с малка намеса от ваша страна тестът ще стане невалиден и може да не получите правилен резултат, дори и да не сте попаднали в описаните по-горе случаи.

Тестът не трябва да се докосва с ръце в зоната, в която трябва да се появи резултатът или да попадне урината. Това може да се отрази на реакцията и ви съветваме да внимавате.

Внимавайте в зоната на нанасяне на урината да попада само такава. Всяко замърсяване може да влезе в контакт в реактива и по този начин да компрометира резултата.

Добре е да се тествате сутрин, защото тогава нивата на ЧХГ са най-високи и имате най-голям шанс да разберете дали сте бременна дори и дали става въпрос за самото начало.