Наблюдава се трайна тенденция за спад на влизащите в страната от Украйна и повече украинци, напускащи България. Това показват данните на граничния пункт при Русе.

Едно към пет – така може да обобщим броя на напускащи спрямо влизащи украински граждани през двата гранични пункта при Русе – Дунав мост, както и на Централна жп гара.

Голяма част от украинците, решили да напуснат България, пътуват с влак, тъй като билетите все още са безплатни към Румъния и от Румъния към България.

Повечето пътници във влака за Букурещ са украинци. Част от тях тръгнали, защото се наложило да напуснат морските курорти и решили да се отправят отново към дома или други европейски държави.

Бягат ли маси от хора от войната

Малко са хората, все още бягащи от войната. Тези, които предпочитат България, знаели къде отиват.

"Голяма част от тях при близки и познати, голяма част са си уговорили жилища или са се разбрали с хотел, където си заплащат, много малко са тези, които влизат в България и имат нужда от настаняване.", заяви Теодора Рибарова от Организацията на българските скаути.

"Около 100 човека всеки ден изпращам за Букурещ, приемаме от 20 до 40. Намаля потокът на пристигащи с влака специално, виждам, че на гарата в Букурещ има страшно много украински граждани, но явно те заминават за други дестинации в Западна Европа.", посочи Рейхан Аблеким, доброволец.

На първи юни доброволците на централната гара в Русе зарадваха децата от всички влакове с подаръци и балони.

50 жени и деца – настанени в Ястребино

50 жени и деца бяха транспортирани от Елхово до детската база на образователното министерство в Ястребино. Недоволни от условията в кризисния център в Южна България, украинските бежанци пристигнаха снощи в търговищкото село.  

„В Елхово беше много тежко, но тук е добре.”, каза една от украинките.

„В Елхово ни дадоха единствено сандвич и кроасан за цял ден. В Ястребино природата е красива. Има самостоятелна тоалетна.”, сподели друго бежанка.

„Разбрахме официално, че тези бежанци ще пристигнат в селото  от колегите в Областната дирекция на МВР. Имахме 3 часа, за да организираме настаняването. В базата има 66 бежанци.”, уточни Станимир Паршкевов, областен управител на Търговище.

„Менюто е седмично и е съобразено с изискванията на РЗИ. За закуска днес ще има макарони със сирене и чай. За обяд ще има пилешка супа и пиле с ориз. Вечерта ще има риба.”, каза г-жа Къртева, работеща в лагера.