Данните ни ще се записват от гръцка страна

Вчера властите предугадиха това, че има вероятност преминаването на границата ни с Гърция да бъде по-трудно и да отнема повече време. Причината – ново изискване на гръцките гранични власти.

Заповедта влезе в сила още тази вечер. Това стана и повод за това опашките да достигнат страшни размери в пограничните ни райони с Гърция.

Гръцките власти взеха решение вече да приемат българските граждани като хора, влизащи от трета страна. Ако до момента на междусъседската ни граница беше възможно да се премине само с показване на лична карта, то от днес вече гръцките полицаи ще ни взимат документите и стриктно ще въвеждат данните ни в система на компютър.

Според експерти това е временна мярка, но никой не знае колко ще продължи тя.

Проблеми ще има и на ГКПП "Дунав мост", и на ГКПП "Кулата

Очаква се да има тройно забавяне и на гранични пунктове със Сърбия и Румъния. От българските гранични власти съобщават, че работят на пълни обороти, но това дали някой ще премине бързо или не, не зависи изцяло от тях.

„Това са временни мерки, които освен забавяне на обработката на сръбските граждани, довеждат и до забавяне на обработката и на европейските граждани. По техни данни не е ясно докога това ще продължи.

Те може да отпаднат след 5 часа, след 5 минути. От наша страна са осигурени всички служители, имаме и служители на мобилни устройства, но при така въведените рестрикции от гръцката полиция ние нямаме възможност да реагираме и да пропускаме там, където няма гръцки полицаи.

Има много голям брой сръбски туристи, като задължително те се декларират устно пред гръцките полицаи с адрес и телефон, където ще отседнат. Това забавя допълнително и е изцяло по вина на гръцките полицейски власти.” това заяви гл. инсп. Атанас Георгиев - началник на ГКПП „Кулата”

Километрични опашки тази вечер на ГКПП „Дунав мост“

Огромни колони от автомобили и тирове се е образувала тази нощ преди граничния пункт с Румъния "Дунав мост". Задръстването е на пътя между Силистра и Русе. Тези данни са получени от хора, висели по опашките, потърпевши от проверяващата система.

Те съобщиха, че дори на 30 км преди Русе, екипи на "Пътна полиция" ги спират и ги съветват да търсят обходни маршрути. Пътуващите от Русе към една от големите индустриални зони се оплакваха, че заради задръстването ще закъснеят за работа, търсейки обходен маршрут.

Причината за задръстването е ниската пропускателна способност на граничния пункт, за което причините са подобни на онези от другите пропускателни пунктове.