Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че според него безработицата още не е достигнала своя пиков момент. Тя ще се развива дори след края на летния сезон.

„През последните три седмици броят на новоназначените работници е по-голям от освободените. Това е в резултат на доминиране на тенденцията за назначаване на сезонните работници в туризма и строителството. През есента ще има обратна тенденция. Ако дотогава не се почувства по-осезаемо отблъскване от дъното, на което се намираме, има опасност да се увеличи безработицата”, заяви председателят на АИКБ.

Ще отбележим „Дъното“

От Асоциацията смятат, че въпросното „дъно“ е отбелязано през изминалия месец май. Този месец не се наблюдава каквото и да е било отделяне от дъното.

„Ние настояваме е да се направи нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта, за да се противодейства на този взрив на безработицата. Февруари се оплаквахме от недостиг на работна ръка, а само за април имаме 1,77% увеличение. След година и половина пак ще стигнем до стремежа да искаме да внасяме работници. Единият сценарий е да се върнем към миналогодишните нива на продажби през 2021г. Ако това се случи, отново ще имаме недостиг на работна ръка”, категоричен бе Велев.

Според Велев, ако бизнесът в сегашното си положение не успее да задържи хората на работа, ще бъде още по-трудно ако трябва да си представим какво би било в по-тежките месеци. Председателят на АИКБ съобщи, че мярката за подкрепяне на заетостта ще бъде с нова визия от 1 юли и ще дава други правомощия и задължения на бизнесите.

Размерът на минималната заплата ще е според професията – върху това се е постигнал консенсус между премиера и бизнеса. Велев определи това решение като един огромен успех и за двете страни.

Минимални работни заплати

„От няколко месеца преговаряхме със синдикатите. Постигнахме съгласие по над 40 реформи, които предложихме на правителството. Споразумението е тристранно и в него в средносрочен план са обосновани реформи, за които трите страни са съгласни, че трябва да ги подкрепят. Една от тези 40 е за договаряне на национална минимална работна заплата и на тази основа договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности”, обясни той. Според него в страните, където има такава практика, минималните работни заплати са с 60% по-високи.

Вчера в Gradski.bg ви споделихме за думите на социалния министър Деница Сачева. Тя определи месеците септември и октомври като месеци на огромна безработица.

Е, ако до вчера това бе нейно лично мнение, днес председателят на АИКБ превърна думите ѝ в сигурна прогноза.