Тази сутринс се проведе втората матура след седми клас. Седмокласници от цялата страна се изправха срещу сериозния противник в лицето на математиката. Изпитът започна в 09:00 часа и продължи 150 минути, а децата решаваха 23 задачи.

Заради пандемията около коронавирусната инфекция, всеки ученик е длъжен да носи лично предпазно средство, а на входа ще се мери неговата температура. Във всяка еднакласна стая ще бъдат изпитвани до 10 деца.

Те ще бъдат разположени поне на метър и половина разстояние и могат да си свалят маските, когато решават теста. Това е с цел да не се стряскат изпитваните и да могат да поемат достатъчно количество кислород, което да оросява мозъка им.

„Седмокласниците успяха да се мобилизират, въпреки че наблюденията ни от НВО в понеделник оставиха впечатление, че отсъствието от училище сякаш им отне усещането за реална класна стая. Децата бяха по-притеснени и травмирани, за разлика от отминали години”, това каза категорично директорката на столичното 105-то Средно училище „Атанас Далчев“.“

Мерките срещу COVID-19

За да се противопоставят на разпространението на коронавируса в училищните сгради, ръководството е предприело всяка една необходима и задължителна мярка. Учениците, които ще държат матура, ще влизат в сградата през два различни входа и „въоръжени“ с маски.

На всеки вход и във всяка класна стая ще има заредени дезинфектанти, които няма нужда да се докосват, за да впръскат течност. Квесторите са информирани за допълнителните правила, които са спуснати и ще следят за тяхното спазване.

„Част от материала е премахнат, тъй като учениците бяха не в реална, а във виртуална среда. Матурата ще премине както досега, няма промяна във формата. НВО се състои в два модула. Първият е 60 минути. В него има 20 задачи, които децата попълват във фиш за отговори. Вторият е 90-минутен, при който децата работят върху открити задачи”, обясни още директорката.

Странната учебна година завършва нормално

Учебната година ще приключи тотално неприсъствено, а оценките ще се нанасят изцяло в електронна среда. Няма да се удължава учебната година и във висшите учебни заведения.

Детските градини остават да работят по сегашните стандарти и мерки.

В матурата по БЕЛ не бяха включени въпроси от ниезучавания тази година цикъл на Вапцаров, както и за "Железния светилник" на Димитър Талев. За сметка на това, материалът, който е преподаден в електронна среда, влезе в матурата по Български език и литература.

Извод от дистанционното обучение

Оценката на просветното министерство е, че дигиталното обучение е преминало успешно в почти 70% от училищата у нас.

Ние считаме, че онлайн обучението постигна резултатите си"

обяснява министърът на образованието Красимир Вълчев.