В британския град Лестър беше стартирана петиция за премахване на статуята на индийския духовен водач и политик Махатма Ганди, предава британската национална телевизия „BBC“.

Онлайн петицията, която вече има събрани близо 5000 подписа, обвинява застъпника за индийска независимост в това, че е „фашист, расист и сексуален хищник“.

Подобен призив беше отправен още през изминалата година от студенти от Манчестър, които призоваха за свалянето на друга статия на Ганди, поради неговият „добре документирам расизъм към чернокожите“.

Депутатът от „Leicester East“ Клаудия Веббе определи петицията като „огромно отнемане на вниманието“ от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter).

Лейбъристкият политик добави, че Ганди „е част от изграждането на движение по същия начин, по който Мартин Лутър Кинг е изградил движение“.

Неговата форма на мирен протест, подобно на Black Lives Matter, е сила за промяна“, посочи Веббе.

„Няма никакво желание от страна на чернокожата общност за преместване на този символ на промяната“.

„Премахването на статуята е абсурдно“

Професорът по история на Индия в Оксфордския университет Файсал Девжи заяви, че според него дебатът за премахването на статуята на Ганди е „абсурден“.

„Изглежда почти сюрреалистично да трябва да изброяваме всичките неща, които Ганди е направил“, заяви той.

Той е мъж със своите грехове, както всички мъже, но да го поставим под един купол заедно с робовладелци е прекалено“, добави Девжи.

Той сподели още, че статуята на Махатма Ганди в Лестър е и представителство на огромната бежанска общност от гуджаратци в града.

Самият Ганди е гуджаратец и много от жителите на града идват от Уганда, когато са изселени от (бившият президент на Уганда) Иди Амин“, пояснява професорът.

„Така че по определен начин статуята на Ганди представлява тяхното присъствие на това място“.

Имат ли почва обвиненията срещу Ганди

Няколко академици вече отбелязаха историческите сведения за „пренебрежителните възгледи на Ганди към местните африканци, живеещи в Южна Африка в края на 19 век“.

Биографът на Ганди, който е и негов внук, Раджмохан Ганди, в миналото е признавал, че един от бащите на съвременна Индия „в определени ситуации е бил невеж и предубеден по отношение на чернокожите в Южна Африка“.

Но професор Девжи твърди, че „репутацията на Ганджи е доста смесена“ и че за него се знае, че е симпатизирал на африканците по време на англо-зулуската и англо-бурските войни.

Ганди също е несъвършено човешко същество, но като такъв той е бил по-радикален и прогресивен в сравнение с повечето свои съвременни съмишленици“, добави той.

Бившият депутат Кийт Ваз, който присъства лично на представянето на статуята в Лестър през 2009 година, нарече индийският лидер „един от най-великите миротворци в историята“ и обяви, че ще „защитава статуята лично“.

Общинският съвет на Лестър обяви, че петицията все още не е била предадена към властите.