От Съединените американски щати ще съкращават броя на военните си кадри в Германия с 9500 души. Президентът на най-силната страна в света Доналд Тръмп обвини Германия, че не изпълнява финансовите си ангажименти, които е поела към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Държавният глава на Щатите заяви, че от Берлин не харчат достатъчно в аспект отбрана. Заради това от Вашингтон ще съкратят военния си контингент на европейски терен.

Тръмп акцентира върху това, че решението му идва след като са вложени няколкомесечен труд на американското военно ръководство. Този развой на събитията няма нищо общо с напрежението президента на САЩ германския канцлер Ангела Меркел.

Отношенията им ескалираха след като германският канцлер осуети плана на Тръмп да бъде домакин на срещата на Г-7 този месец.

"Имаме 52 хиляди войници в Германия. Това са голям брой войници. Това са големи разходи за Съединените щати. А Германия, знаете, е много нередовна в плащанията си към НАТО. Те плащат 1 процент, а трябва да плащат 2 процента, това са много малко. Трябва да бъде много повече от това. Така че, те не изпълняват ангажиментите си за милиарди долара и е така от години", заяви Доналд Тръмп.

САЩ отменя уволнението заради сексуална ориентация

Върховният съд на Съединените американски щати издаде официално постановление, отнасящо се към всички работодатели. Онези от тях, които уволняват свои служители заради сексуалната им ориентация, от тук нататък се считат за нарушители на закона.

Съдебното решение, което някои от хората в САЩ смятат за историческо, беше подкрепено от цели 6-ма върховни съдии. В постановлението се казва още, че федералният закон не позволява каквито и да е белези на дискриминация въз основа на полов признак.

Решението се смята за голяма победа в полза на хомосексуалната общност, която го отпразнува в редица градове на Съединените американски щати. Направиха ли това нещо щатските власти, само за да успокоят обществото, или поправките в закона са били предварително запланувани?

След стрелбата по чернокож в петък

Разгневени протестиращи срещу проявата на расизъм в Щатите подпалиха ресторант в Атланта. Въпросното аведение бе безпощадно атакувано заради това, че на паркинга пред него полицейски служители застреляха чернокож мъж в петък.

Стрелбата беше заснета на видео и допълнително разпали и без това достатъчно нажежените страсти в САЩ. Нещата там вече трета седмица не се размиват, а дори напротив.

Отстрани изглежда сякаш властите не искат всичко това да спре. Протестите стават все по-ожесточени, хора биват наранявани ежедневно, а сякаш след пандемията това бе единственото нещо, което не трябваше да се случва.

Уви! С подобни действия властите не само в Атланта, но и в другите големи градове стават още по-черни в очите на протестиращите.