„В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им беше около 201 000. Нарастването е с около 83 000 души.”, обясни пред медиите социалният министър Деница Сачева.

Според министъра в момента има доста висок процент динамика на пазара на труда. Причината – 67 000 души са намерили работа.

Сачева е на мнение, че е трудно да се прогнозира как ще се развиват по-нататшните събития. Според министър Сачева, ако има нова вълна на безработица, тя ще се състои в края на септември или началото на месец октомври.

„Работим с това, че ще завършим годината, прогнозно, с около 6,5% безработица. Тоест ще имаме ръст с около 2,5 % в сравнение с миналата година. Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори”, обясни тя.

Мерките, предприемани от правителството

Правителството насочва мерките към сектор „Транспорт” и „Туризъм, след като показателите сочили, че те са най-засегнати от кризата, обясни обширно социалният министър.

"Това, което ще се опитаме да направим, е да подкрепим заетостта, без да имаме предвид натоварването. Хората имат най-различни проблеми. Това, което им предложихме, е от 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за тези сектори", разкри Сачева.

Според министъра това ще помогне за заетостта и за това, хората да останат на работа колкото се може по-дълго. За Сачева България е една от най-безопасните страни към този момент и това ще остане така още дълго време.

"Има и още една мярка - 50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да могат да се наемат регистрирани безработни. Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да могат да бъдат наети обратно, да получават 610 лева от държавата.

За работодателя остават само осигуровките. 26 000 са общо тези, които се регистрираха в „Бюрото по труда“ от сектор "Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм". До този момент около 7000-8000 от тях са намерили работа", заяви Сачева.

Националният осигурителен институт

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплаща всички парични обезщетения, свързани с безработицата за месец май. Плащанията ще се случват на два транша, заявиха от института.

Освен на обичайната дата, на която се извършват траншовете, в края на този месец се предвижда второто плащане. Вчера бяха изплатени обезщетенията на 141 475 лица в размер на малко над 54,25 милиона лева.

Останалите лица, които имат право да получават своите финансови инжекции от държавата, но вчера не са им били преведени, ще получат парите си на 30-ти юни.