Две диви прасета от ловно стопанство в района на Пловдив сa изследвани и дали положителен резултат за свинска чума, съобщава NOVA. Животните били отстреляни в ловно стопанство, намиращо се до хижа „Здравец“ в Родопите.

Тестовете за изпратени в референтната лаборатория в София, като предстои да излязат окончателните резултати, съобщава д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

На спешно заседание случаят е разгледан и са обсъдени мерки, касаещи профилактиката, ограничаването и ликвидирането на заболяването.

Ограничават заразата с карантинна зона

За всички промишлени ферми, отглеждащи прасета е наложена 20 километрова карантинна зона с цел заразата да се ограничи. Всички кметове на общини и малки населени места са задължени да информират населението и в частност хората оглеждащи прасета с рамките на собствените си дворове.

2 август е посочен като краен срок, в който трябва да бъдат предприети мерки за доброволно зануляване на животните в личните стопанства. След това предстои тяхното принудително умъртвяване.

Труповете ще бъдат унищожени под строг надзор на властите и по начин, който трябва да спре разпространението на заразата.

В кланиците в района се осъществява денонощен ветеринарен контрол, за да се предотврати обработката на диви прасета. На стопаните, които доброволно са унищожили животните си ще бъде позволено да консервират месото, но само след термична обработка.

Случаите в Северна България нарастват

В същото време в село Попина, намиращо се в област Силистра БАБХ установи ново огнище на Африканска чума по прасетата. Всички изследвани животни дали положителна проба, след тестове направени в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Сред засегнатите райони продължава да бъде и град Бяла, Русенско. В лично стопанство с 9 животни е установено наличие на заразата. 6 диви прасета в община Свищов също са диагностицирани с вируса, след като били заловени и изследвани.

Във видинския квартал „Нов път“ е започнало евтаназиране на домашни животни по хуманен начин, съобщава д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. В дворовете, в които се оглеждат животни, ще се извърши дезинфекция.