Тонове трупове на животински трупове за открити до сливенското село Боров дол. Изкопите са направени в съществуващи рудници, вместо труповете да бъдат извозени към съществуващия екарисаж, съобщава репортаж на bTV.

В близост до незаконно загробените животни има не малко водоизточници, в това число и минерални извори.

Пътят, който води до село Боров дол, е предвиден за обслужването на рудника, но за съжаление през изминалите месеци е имало не малко случаи, в които по него са минавали и камиони с мъртви животни.

Над 100 тона са загробени незаконно

Към този момент информацията е повече от оскъдна. Всички институции, които имат отношение към този проблем са алармирани и текат проверки.

По информация от телевизионния репортаж става въпрос за над 100 тона животински трупове, като вероятно умъртвените животни са норки, белки и други дребни бозайници с ценна кожа.

На този етап е ясно, че вече за взети проби, както от труповете, така и от почвата и подпочвените води. След излизането на резултатите ще стане ясно по категоричен начин дали има опасност за здравето на хората.

Сигналът за намерените трупове е подаден в полицията още в петък  и от тогава тече разследване, в което са се включили всички компетентни органи.

Проверките и разследването продължават

Кметът на община Твърдица – Атанас Атанасов разказва, че на място е изпратил комбиниран багер, както и работници, които да подпомагат изкопните работи.

На място са открили огромно количество трупове с различна степен на разлагане. Общото при всички е, че липсва кожата и това навежда за предположението, че става въпрос за незаконна ферма за норки.

По думите на Атанасов до този момент са изхвърлени над 40 камиона с мъртви животни и опасността на еко катастрофа е напълно реална. Неговото предложение е, че става въпрос за количества межди 120 и 140 тона и това няма как да се случи в рамките на няколко дена.

Кметът недоумява как е възможно да се преминали толкова много камиони без никой да забележи или да се притесни от този факт. Той припомни, че на територията на общината има достатъчно замърсители, за да се случва безнаказано и това.

Разкритията за опасността идват от кмета на село Боров дол – Георги Георгиев. Той споделя, че концесионер на терена, в  който са разположени мините в „Мининвест“.

До рудниците, разположение високо в планината се стига единствено черен път. Управителят на фирмата Стефан Башалов отрича пред камерите на техен терен да има проверка.

В същото време хората, които живеят в населените места в близост до мините са повече от притеснени от замърсяване на водата, както и за животните, които се водят на паша.