"Фирми за извършване на дейности по инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за F-16 са били селектирани без ясни критерии". Това заяви на брифинг днес служебният военен министър Георги Панайотов.

„Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви предложим да сключите договор с нея."... Без причини и аргументи. Не можахме да разберем защо стойностите на проектите са точно такива!“, твърди по темата министърът.

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите.

Според план-графика за изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това, обаче се случвало само по три от контрактите, а останалите били на идеен проект.“, каза още Панайотов.

Кой ще плаща сметката накрая

По думите му "някой е решил, че разходите по "Граф Игнатиево" ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори". 

"Извършваме действия по намирането на 53 млн. лв. за изграждане на авиобаза "Граф Игнатиево". Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца.", заяви още министърът.

Той заяви още, че обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., а в „Чешнегирово“ - 220 лв.

Панайотов съобщи още, че военното ведомство разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост. Няма визия за стопанисването и управлението им. Годишните разходи за тях били 23 млн. лв.

Военният министър даде информация и за други нарушения. Извършено било авансово разплащане за обществени поръчки по всички договори на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната".

95% от всички обществени поръчки в министерството са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв.. Само 680,000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

Заради установените нередности  са приети нови правила за управление на цикъла за обществените поръчки. Въведено е задължително условие, при директно възлагане, да се прави предварително проучване на възможни изпълнители. Прогнозната стойност пък задължително да се определя длъжностно лице със съответните компетенции.

Два кораба се сблъскаха – има тежко ранени

Девет души бяха ранени, един от които тежко, в сблъсък снощи между два кораба край Сплит, съобщава вестник "Слободна Далмация".

Кораб на пристанищната инфраструктура взе от корабите 15 души, включително деветте ранени, които са изпратени в Клиничния център в Сплит. Повечето от ранените са чуждестранни граждани, някои от тях са имали кървави следи и одрасквания по лицата вследствие на сблъсъка.

Капитан Никола Бъркулич уточни пред вестника, че корабите се сблъскали на миля и половина от Сплитски врата и веднага след подаването на сигнала кораб на пристанищната инфраструктура се е отправил на мястото и е взел намиращите се на корабите хора.