Във връзка с мерките срещу коронавируса в Ирландия, които ограничават движението на граждани до 5 км от техните домове, с изключение на пътуванията със значими цели, пътуването на българските гласоподаватели извън този радиус в изборния ден на 4 април 2021 г. ще бъде признавано от ирландските власти за значимо.

Българското посолство в Ирландия изготви специално удостоверение за безпрепятствено придвижване на българските гласоподаватели в изборния ден, което да послужи при проверка пред полицейските сили. Удостоверението следва да се представя заедно с български документ за самоличност.

Въз основа на препоръки и изисквания за здравна безопасност от Министерство на външните работи и търговията на Ирландия, посолството ни е изготвило и Протокол за безопасен ред при отваряне на избирателни секции. Той включва три основни направления: управление на потока от избиратели, разпределено гласуване, хигиенни мерки.

Мерките за здравна сигурност по време на гласуването включват спазване на дистанция от минимум 2 м, задължително използване на маски вътре и пред избирателната секция, задължителна проверка на температурата. Всеки гражданин, който проявява симптоми на коронавирус, ще бъде предупреден да не пътува до избирателната секция.

От МВнР припомнят, че здравният протокол, съгласуван между българската и ирландската страна, е задължителен за всяка една от четирите избирателни секции на територията на Ирландия, както и за българските граждани, които ще гласуват в тях.

Към 22 март Ирландия е поставена в ситуация на мерки, част от най-високото пето ниво от националния петстепенен план за ограничаване разпространението на COVID-19. Извънредните мерки в страната са в сила до 5 април 2021 г.

Италия също постъпва колегиално

Италия ще признава гласуването на изборите на 4 април 2021 г. като уважителна причина за българските граждани в страната да се придвижват до избирателните секции в условията на ограничителни мерки срещу коронавируса, съобщават от външното ни министерство.

От там припомнят още, че по време на Великденските празници на 3, 4 и 5 април 2021 г. на територията на Италия ще важат най-строги ограничителни мерки (т.нар. червена зона), които включват забрана за движение навън без уважителна причина, както и вечерен час в интервала 22:00 - 5:00 ч.

Мисията ни в Рим обръща внимание и на това, че изборите на територията на Италия ще бъдат проведени при спазване на съответните противоепидемични мерки за безопасност.

Малта с проявен толеранс

На територията на Малта също важат редица мерки за ограничаване на разпространението на COVID- 19, но в страната няма въведен вечерен час, нито задължение за попълване и представяне на декларация за придвижване.

В двете избирателни секции, образувани в Малта в градовете Буджиба и Сейнт Джулианс, ще важат мерки за здравна безопасност, които са в сходство с тези в Италия.