Още измамени от стоматолога д-р Ивайло Петров. Зъботехници са сред десетките измамени за хиляди левове.

„Случаят на д-р Петров повдигна завесата за много подобни измами. Изразяваме съжаление и съпричастност към пострадалите пациенти и нашите клиенти.

Аз персонално съм сред пострадалите. Благодарение на професионалния си опит успях да разбера, че съм измамен и да осъдя въпросният зъболекар.

Измамен съм с около 4,000 лв.”, обясни председателят на Българската асоциация на зъботехниците Иван Бурджев.

Кога се е случила измамата

Докато е вървяло делото на Бурджев срещу измамния стоматолог, той се е укривал през абсолютно цялото време. Сред потърпевшите е и зъботехник от Перник, при който е работил д-р Петров.

Според Бурджев, пострадалите са много. Стоматологът им е поръчвал материали, но не ги е взимал.

„Според мен случаите на измамени колеги са над 10-15. Защо се случва всичко това?

Необходим е документ, който да регламентира отношенията между пациент и лекар.”, смята председателят на БАЗ.

„Такъв документ е необходим, първо, защото няма да се стига до такива рецидиви с толкова потърпевши. Второ – всеки участник в този процес ще знае своите права, задължения и отговорности.”, смята главният секретар на Българската асоциация на зъботехниците Стоян Котев.

Какво се случва с измамника

Оставиха в ареста заболекаря. Часове след като беше излъчен репортажът за д-р Ивайло Петров, той бе незабавно задържан.

Районният съд в Перник реши, че са налице достатъчно доказателства, които оформят вината му. Според обвинението има и опасност мъжът да се укрие и да извърши нови престъпления.

"Към настоящия момент е установено, че в периода от м. януари 2020 г. до 15.09.2020 г., в клиника в гр. Перник, И.П. извършил измами спрямо трима пациенти. Той ги заблудил относно поставянето на дентални импланти и метолокерамични коронки.

С действията си денталният специалист причинил на пострадалите имотна вреда в размер на 17,003 лева", сочат от прокуратурата.

Според пациенти зъболекарят искал пари на ръка и не издавал документи. В част от случаите - изчезвал преди интервенцията, в други - правел реална операцията на пациенти, но без да поставя импланти.

Д-р Петров е измамил десетки пациенти и в Гърция. До момента там има подадени 12 жалби срещу него, но броят им вероятно ще се увеличи.

Според данните, след като престоят му в Гърция става невъзможен, зъболекарят се връща у нас и отново започва работа, но под чуждо име. Стоматологът не е имал право да практикува професията си на територията на Гърция.

Това потвърдиха от Българския зъболекарски съюз. И заявиха, че те също са получавали сигнали срещу него.