Над един тон компост е раздаден на гражданите в рамките на изнесената инициатива на Столична община.

Събитието се проведе през изминалия уикенд на паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“ в часовете между 10:00 до 13:00 ч.

Събитието е част от кампанията на Столична община за безплатното раздаване на компост, който е произведен от Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ към Столичния завод за третиране на отпадъците.

За тези, които не са успели да посетят събитието в самия ден, все още не е късно да се сдобият с пакет от 10 килограма висококачествен компост.

Това може да се направи всеки делничен ден, в удобно за гражданите време на място в сградата на Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров".

Носете бележка за платена такса смет

От Столична община поясняват, че за да имате право на безплатния тор, трябва да отговаряте на едно важно условие. А то е да се носи бележка за платена такса смет за тази и предходната година.

Инсталацията, която е сравнително нова за общината ни, произвежда компост благодарение на преработката на биоотпадъци, като в това число влизат всички тревни маси, отрязани клони и биомаса.

Така полученият компост е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

От началото на годината до 30 септември на жителите на столицата са раздадени 16 тона висококачествен компост, а 2015 г. – 2018 г. количеството е общо 77 т.

Ток и компост от преработката на боклука

Инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров” е въведена в експлоатация през 2014 година.

Тя има две отделни технологични линии. Едната включва механизми за третиране на зелени отпадъци, а другата е насочена към обработката на хранителни отпадъци.

Благодарение на двете линии от отпадъците на столичани се произвеждат две важни суровини – електрическа енергия и компост.

От предприятието уточняват, че от началото на дейността им са преработени 66 801 тона зелени отпадъци и 45 911 тона хранителни отпадъци.

От тях са произведени 11 123 MWh електроенергия и 40 923 тона компост с издаден сертификат за качество от ARGE Kompost & Biogas, Австрия.