Поради зачестилите инциденти с мотористи на пътя, кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с представители на групата „Софийски мотористи“.

На срещата основна тема е била как с бъдещо партньорство може да се подобри комуникацията между властите и мотористите, за да се намалят катастрофите, не малка част от които са тежки и дори със смъртни случаи.

Мотористите ще учат децата на правилата за безопасност

За да се случи това, се обмисля да се обсъдят следните промени. На първо място да се организират съвместни кампании във всички столични училища.

Основната тема, която ще се дискутира по време на тези кампании е именно безопасността на движението.

От страна на мото клуба са предложили да направят демонстрация и да покажат всички добри практики по пътна безопасност и основни правила на движение и ще запознаят децата с рисковете на пътя.

От страна на клуба е направено предложение да се засили значително вътрешният контрол между самите мотористи. По този начин се цели да се ограничи неразумното каране, както и рисковите маневри.

Софийските мотористи са изказали желание да се включат в различни зелени инициативи на Столична община. На първо време техни представители ще участват в проекта „Новата гора на София“.

Търси се място за мото-писта в района на столицата

За да има все пак условия за практикуването на моторните спортове е обсъдено и изграждането на мото-писта в района на столицата. От групата са се ангажирали с изработването на проекта и цялостната концепция за съоръжението.

От страна на кметската администрация са обещали да се заемат с намирането на подходящ терен, на който да се изпълни пистата.

Припомняме, че инцидентите с мотористи отнемат много човешки животи. За това спомагат както високата скорост, така и безразсъдното поемане на рискове.

Само преди няколко дена в столицата младо семейство, родители на три деца загуби живота си след удар в мантинелата на голям булевард.

Това за пореден път повдигна въпроса за контрола на мотористите и за тяхната отговорност на пътя.