Очаква се до края на тази година да бъдат въведени в експлоатация шест нови сгради на столични училища. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката си на ремонтните дейности на едно от най-големите училища с квартал „Люлин“ – 79-то училище „Индира Ганди“.

В него текат мащабни ремонтни дейности, насочени към енергийната ефективност. Средствата за това са осигурени както от Столична община, така и от Националния доверителен еко фонд.

Столичният кмет каза, че се работи изключително усилено. Очаква се за първия учебен ден на 16 септември да бъде готов основният корпус на сградата. По нейните думи няма причина децата да не започнат новата учебна година в напълно обновеното училище.

Всички инсталации се подменят, за да не се разхищават ресурси

Сградата е изцяло санирана. Подменени са както отоплителната инсталация, така и осветлението. По думите на кмета през изминалите години конкретно в това училище е имало огромни проблеми с отоплението и инсталацията, но сега те са напълно решени.

Йорданка Фандъкова използва случая да акцентира и върху това, че със санирането се намаляват месечните разходи за ток, газ, както и сметките за централно отопление. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че след това сградите са значително променени, което се отразява положително както на учителите, така и на децата.

В този аспект трябва да се отчете, че след всяко саниране е значително по-лесно да се създаде здравословна среда за всички, които прекарват не малко часове в помещенията.

Изцяло се ремонтират и обезопасяват етернитовите сгради

В квартал „Люлин“ е имало не малко етернитови сгради, които е било наложително да се преизградят, за да отговарят на всички стандарти за безопасност. Фандъкова каза, че това е неин личен ангажимент, който е поела още докато е заемала поста заместник-кмет.

Към настоящия момент в столицата има изградени 100 нови сгради на детски градини, като 10 училища ще се сдобият с разширения на сградите. Тази учебна година ще бъде открита и новата сграда на Първа английска гимназия със спортна зала и нови кабинети.