Днес е първият ден на 50-тото Народно събрание. Програмата предвижда депутатите да положат клетва, а след това да бъде избран председателят на парламента. Припомняме, че процедурата по избор на председател на 49-тото Народно събрание продължи една седмица.

Някои партии вече посочиха лица за поста председател на НС

Коалицията ГЕРБ-СДС предложиха Рая Назарян да заеме поста на председател. Тя заема поста на зам. председател на парламентарната група ГЕРБ от януари тази година. Бойко Борисов предложи 38-годишната адвокатка да заеме поста на председател на 50-тото Народно събрание и постави условие, че ако тя не бъде избрана преговори за правителство няма да има.

Доскорошните партньори на ГЕРБ-СДС – политическата коалиция между ПП и ДБ коментираха, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян за председател.

БСП също няма да дадат подкрепа за номинацията на ГЕРБ. Политическата партия излъчи своя кандидатура в лицето на Борислав Гуцанов. Очаква се до часове да стане ясно дали и други политическа партии ще излъчат свои кандидати за поста на председател на Народното събрание.

Преговори за ново правителство

Днес е решаващият ден, който ще покаже дали ще има нов парламент или отново ще се наложи провеждането на парламентарни избори. Подобен коментар направи лидера на печелившата партия Бойко Борисов. Той обяви, че ако Рая Назарян не бъде избрана за председател на Народното събрание, ГЕРБ няма да състави правителство.

Към днешна дата само две от шестте партии, които влизат в състава на новия парламент са провели консултации с ГЕРБ-СДС. Представители на политическата коалиция проведоха среща с депутати от партията „Има такъв народ“. Другите партии все още не са приели поканата на ГЕРБ-СДС за преговори.

В опозиция остават доскорошните партньори на ГЕРБ – политическата коалиция ПП-ДБ. Те отказаха да участват в преговорите за правителство. Новата партия в парламента „Величие“ също излезе с условие към ГЕРБ.

От президентството са в очакване на резултати от срещите между партиите. След свикване на 50-тото Народно събрание, президентът трябва да проведе консултации с партиите. Преди да се стигне до този момент, трябва да бъде излъчен председател на Народното събрание.

Седем политически формации имат място в новия парламент

Най-много места в пленарната залата имат ГЕРБ-СДС – 68, следвани от ДПС – 47, след тях са коалицията ПП-ДБ с 39 народни представители. Възраждане има 38 места в новия парламент, БСП – 19, а ИТН 16. Новата партия в парламента е „Величие“ с 13 представители.

Последните избори за парламент достигнаха рекорд по ниска избирателна активност – 35% от хората имащи право на глас го упражниха на 9 юни.