Данни на Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни показват, че има потвърден случай на маймунска шарка. Пациентът, който е диагностициран с маймунска шарка не е пътувал в чужбина и не е имал сексуални контакти през последния месец. Заразеният се е самоизолирал и има назначено лечение от специалист по инфекциозни болести.

Възможно е да има наличие на отделни огнища на болестта. Може да се очаква и заразяването с маймунска шарка на повече хора.

Случаи на маймунска вариола в Европа бяха регистрирани през 2022 година в много държави. През юни месец същата година бяха отчетени общо четири случаи на заболяването в България.

Маймунската шарка е характерно заболяване за държави от Централна и Западна Африка. През 2022 година заболяването започна да се разпространява и в държави, в които не характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до държави, в които е разпространена заразата.

Какво се знае за маймунската шарка: симптоми, инкубационен период, лечение

Инкубационният период на болестта обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира и между 5 и 21 дни. Заболяването започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни след появата на първите симптоми се образува и обрив, който започва от мястото на първичната инфекция и много бързо се разпространява в други части на тялото.

Най-често са засегнати дланите и стъпалата. Пъпките и петната от обрива прогресират едновременно в рамките на 12 дни и преминават през различни стадии. При много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Препоръчително е лицата, които имат изброените симптоми да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене и спално бельо.

Ако има лабораторно потвърждение за диагнозата маймунска шарка изолацията на пациента трябва да продължи до изчезване на обривните единици. Хората, които имат поставена диагноза маймунска вариола след потвърден тест не трябва да напускат дома си.

В сайта на Националния център по заразни и паразитни болести посочват, че инфекцията не се предава лесно от човек на човек. Заразяването с болестта може да се случи при близък контакт с козни лезии на заразен човек. Също така ако се предадат респираторни капки от заразен към здрав.

Заразяването с инфекциозното заболяване може да се предотврати ако се избягва близък контакт със болни лица и се спазва добра лична хигиена. При зараза е най-добре болният да се изолира максимално от контакт с други хора и незабавно да се потърси лекарска помощ.