Докладът на „Медицинския надзор“, направен след смъртта на тригодишното дете, което почина след като беше местено в различни столични болници, е готов и има ясно посочена причина за фаталния край.

Не са установени пропуски в работата на медиците, като междувременно отстранените директори на различните болници, в които е преглеждано починалото дете, са възстановени на работа.

Всички директори на болници вече са възстановени на работа

Буквално ден, след като избухна скандала със смъртта на детето, премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка, като наред с това бяха отстранени и директорите на трите болници, където родителите са търсили помощ – столичната педиатрия, „Пирогов“ и „Лозенец“.

Докладът на "Медицинския надзор", обаче, не откри пропуски и директорите на лечебни заведения бяха възстановени.

Разследването потвърди и причината за смъртта на Александър – тежка двустранна пневмония.

Готов е докладът и за смъртта на ученичката във Враца

Днес бяха оповестени и данните от първоначалния доклад за смъртта на 13-годишното момиче, което почина в класната стая на врачанско училище.

Според заключенията на лекарите става въпрос за белодробно страдание, което се е развило много бързо.

Данните от направената аутопсия сочат, че това е причината за смъртта се потвърждава и от изявление от страна на Окръжната прокуратура във Враца.

Предполага се, че момичето е починало в следствие на вирусна пневмония, която се е развила скоротечно.

Всичко това трябва да се установи след малко по-подробни изследвания, но за момента това е основната версия, която разследващите разработват.

Всички 488 деца, които учат в смяната на починалата ученичка, са в добро здравословно състояние, като няма данни за деца, диагностицирани с пневмония.

В училището е обявен траур, като с всички деца работят психолози, които да им помогнат да преодолеят травмиращата случка.

Родителите на починалото момиче твърдят, че тя не е била болна и не могат да проумеят какво се е случило.

Специалистите предупреждават, че някои състояния могат да се развият буквално за часове и да имат фатален край.