"Делта вариантът атакува сърдечно-съдовата система. Може да се стигне до изостряне на съществуващи болести или отключването на нови такива като развитие на миокардия, инсулт или образуване на тромби."

Това каза кардиологът проф. Иво Петров.

Статистиката показва, че средното ниво на смъртност заради сърдечно-съдови заболявания е малко над 30%, а в България то е около 60%. Превенцията, ранното диагностициране и лечението са от изключително значение, твърди специалистът.

„Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият убиец. Спрете да пушите, правете по 10 000 крачки на ден”, сътветва проф. Петров.

Лекарят коментира и ваксинацията у нас. „В нашата болница 77% от медиците са ваксинирани. Това е над средното европейско ниво и затова имаме ниска заболеваемост и смъртност. За месец имаме двама заразени, като и двамата не бяха ваксинирани", каза той.

Швеция иска да приеме трета доза ваксина за отделни групи хора

Швеция ще предложи допълнителни групи, включително хора на възраст от 80 години и повече, да допълнят ваксинациите си срещу коронавирус с трета доза, съобщи днес здравната министърка на скандинавската страна, цитирана от Ройтерс.

Досега трета доза се предлагаше на малък брой хора, но здравната министърка Лена Халенгрен съобщи на пресконференция, че прилагането й ще се разшири, като ще включва също хората в старчески домове, които получават грижи от болногледачи.

"Приоритет, както беше досега, са хората в най-голяма нужда", каза тя.

Швеция ще премахне по-късно тази седмица повечето от останалите ограничения, наложени заради пандемията.

Актуалната ситуация в България

През изминалото денонощие в страната са направени 22 333 теста за коронавирус, с които са установени 2573 нови случая, като 333 (12,9%) от новозаразените са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

Починалите за денонощието са 87, като трима от тях са били ваксинирани.

Излекувани са 2159 души, а в болница са постъпили още 677 пациенти, включително 55 ваксинирани. С тях хоспитализираните стават общо 5152. В интензивни отделения сса 449 пациенти.