Днешният ден в Парламента започна с ожесточен спор за това трябва ли да се носят маски в сградата на властта, или това не е сред най-необходимите неща. Всъщност, става въпрос по-скоро дали народните представители са длъжни да използват лични предпазни средства.

Как започна всичко

В самото начало спорът се разпали заради думите на депутатът от Българската социалистическа партия (БСП). Валери Жаблянов заяви, че „електронният терор“ в никакъв случай не трябва да се допуска да бъде продължен.

Основният проблем на депутата е свързан с това, че медиите и техните канали всекидневно „издевателстват“ над властимащи, като качвали снимки на различни депутати, когато те не били с маска на лицето си. Това за него било неприемливо и отправи искане към управляващите да вземат мерки и народните представители да се сдобият със статут на защитени лица относно този аспект.

Как се прие всичко това

Тома Биков от ПП ГЕРБ отвърна веднага, че е нормално и медиите, и другите органи на държавата да проявяват интерес към темата. Това се случва, защото много от депутатите не са дали личен пример с носенето на маски и хората заимстват системно от тях.

Според Биков задължителните предписания на Националния оперативен щаб трябва да се спазват независимо от това кой какъв пост заема в държавата. Биков припомни също така, че именно половината от червените депутатите са били без маски по време на воденото вчера пленарно заседание.

"Да се прекрати електронният терор, дискредитирането на депутати в телевизии, снимането, неуместното показване и нанасянето на правни и други щети върху народните преставители. Това подрива авторитета на народните представители", отсече в отговор Жаблянов.

"Ще ви припомня, че са снимани хора, които са били без маски, а половината ваша парламентарна група вчера беше без маска", отвърна веднага след това Тома Биков.

Той припомни, че социалистите са нарекли "посягане на свободата на словото" отделянето на журналистите в друга, отделна зала на парламента като противоепидемична мярка, а в момента отправят някакви абсолютно безпочвени искания към управляващите, изразяващи се в това да се ограничат медиите.

"Категорично не сме съгласни с това, че медиите през ръководството на парламента трябва да бъдат ограничени. Не сте така чувствителни, когато медиите преследват нас. За съжаление и за щастие, медиите са факт и те са факт в една демократична страна", коментира още Тома Биков.

Жаблянов контрира своя словесен опонент с това, че медиите освен да защитават правата на гражданите, те в същото време и злоупотребяват с тях. Депутатът от БСП подчерта, че не е във възможностите на никого да се защити с каквото и да е било.

"Освен права, имаме и задължения. Излъчваме лош сигнал като водим дебат дали трябва да изпълняваме задълженията. Разменяме реплики, с които даваме много лош пример", влезе в спора и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.