Днес уебсайтът на Националната агенция за приходите излезе с официална информация за предстоящото намаляване на ставката на данък добавена стойност (ДДС), който ще важи за ресторанти, книги, пелени и бебешки храни.

Както уточняват от данъчното ведомство, тази намалена ставка ще бъде в сила от 1 юли 2020 до 31 декември 2021 година. Всичко това е записано в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС).

От НАП посочват, че от промените в Закона за ДДС ще могат да се възползват издатели и търговци на книги и учебници, търговци на детски продукти като храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, наред с хотелиери и ресторантьори.

Храната в ресторант ще се облага с 9%, а тази доставена до дома – с 20%

Изненадата настъпва в следващите редове от публикуваната информация. Оказва се, че данъчната ставка е намалена за ресторантьорските и кетъринг услуги, но това важи само в случаите, в които доставката на храна на място е съпътствана и от други услуги, сред които подреждане, сервиране и доставка на оборудване като маси и столове.

Ако продавате храна от павилион, вендинг машина, обикновен магазин или извършвате доставки до вкъщи, облагането с ДДС за вас ще остане на същото ниво от 20%. Същото важи и за търговията с продукти като вино, бира и спиртни напитки.

В информацията на данъчните се посочва още, че популярните зони за хранене в търговските центрове ще могат да се възползват от намаленото ДДС, като тук отново важи условието храната да се предлага на място, а не да се доставя за вкъщи.

От НАП обещават и допълнително становище в следващите няколко дена, което да изясни допълнително как ще се прилага новият Закон за ДДС.

Може би тогава ще получим и адекватно обяснение за това на пръв поглед дискриминационно отношение към бизнеси, които също пострадаха от кризата, породена от COVID-19, но няма да могат да се радват на данъчно облекчение.