Лекари в Силистра заплашиха да напуснат отделението на спешната помощ в града. Причина за намеренията им е станало поредното агресивно отношение към медиците от страна на пациент. След среднощен скандал, последвали обиди и неприлични коментари в социалните мрежи. Медиците от Спешното отделение са готови да прекратят своята дейност.

Ръководството на лечебното заведение е притеснено от факта, че бройката на съответното звено е на прага на критичния минимум.

Какъв е случаят

Неприятната сцена се е развила в рамките на снощното дежурство на д-р Бейзит Насуф.

„В понеделник малко след 12 часа докато извършвахме дезинфекция, която е по-честа заради COVID-19, господин, който е чакал само 4 минути, започна да снима с телефон, да използва обидни думи и реплики и да се държи агресивно и крайно провокативно. Повиках охрана и полиция, които реагираха много бързо. Господинът обаче продължаваше да упражнява агресия. Това ни възмути, но не е единствен случай. На следващия ден видяхме публикации във Facebook, които възмутиха нас и нашите близки”, обясни медицинското лице.

Останалите медици от отделението застават зад колегата си и са готови да подадат оставка заедно с него, но се страхуват от това какво ще се случи с истински спешните случаи, когато отделението спре да изпълнява дейността си.

„Готови сме да напуснем, защото сме подложени на изключително стресови ситуации, на агресията спрямо нас. Нас не ни плаши работата, нито спешността. Искаме някой да ни чуе и нещо да се промени”, обясни колежка на д-р Насуф.

„Ръководството на болницата е положило неимоверни усилия първо да ги убедим да останат да работят в България и още повече в Силистра. Тези млади хора специализират вече дефицитни специалности. Това са хората, които ще продължат нашата работа и ще помагат на хората в областта. За мен беше усилие да ги убедя да работят допълнително в Спешното отделение, въпреки че никой нямаше желание. Поредният скандал е това, което толкова много ги наранява. За случая подадох сигнал в прокуратурата. Написах и отворено писмо до цялата общественост и питам кой ще им помогне при спешен случай.“ Това коментира пред медиите директорът на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова.

По- рано през годината

Откакто започна пандемията с коронавирус, хората прекарват много време в болничните заведения и контактът между лекари и пациенти се увеличи значително.

През месец февруари, малко преди България да падне под карантина, имаше случай, който влезе под прожекторите с това, че пациентът дори е прибегнал до физическа саморазправа с лекар.

„Той скочи, хвана ме за раменете, започна да ме псува, да ме нарича „наркоман” „пияница”и т.н., което не отговаря на истината”, сподели тогава потърпевшият д-р Пламен Миланов.

Тогава се и гласуваха нови по-тежки наказания за хората, посягащи на лекари. За средна телесна повреда, наказанието е от 5 до 10 години, а за тежка от 7 до 15 години лишаване от свобода.