Според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, в България са предприети всички възможни мерки, които може да се вземат. „Всички възможни мерки са на масата. От развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи.“ – коментира той.

„Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. Много се надяваме това да не стане”, коментира по темата доц. Кунчев.

Според експерта глоба на премиера Бойко Борисов ще бъде наложена. По прогноза на Кунчев, тя ще бъде в размер на 300 лв. заради това, че е бил без маска на територията на Рилския манастир. Ще бъдат глобени и репортерите, и операторите, които във въпросната ситуация не са спазвали правилата.

Предписания са изпратени и на парламента, защото и там правилата не се спазвали съвсем стриктно.

„Министерски съвет само потвърди, че след като има на нарушение на правилата, наистина ще бъде съставен акт и е нормално да се реагира така. Важно е при всички случаи на неспазване на правилата да дадем пример, че контролът работи. Започнахме с партийните централи, с Националния стадион, връчихме и предписание на парламента, тъй като и там не се спазваха както трябва правилата и продължаваме навсякъде, където установим неспазване“, категоричен бе по случая доц. Ангел Кунчев.

„Хората трябва да спазват мерките, които предписваме“

Доцентът отново призова официално за стриктно спазване на настоящите противоепидемиологични мерки, които са взети от Националния оперативен щаб.

„Вчера уведомихме всички директори на РЗИ, че трябва да потърсят всеки орган за контрол, който може да се включи в този процес. Целта е да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита.

Донякъде разбирам емоционалното желание да отхвърлим всичко и да забравим това и да продължим да живеем пълноценно, но е факт, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови - и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината.

Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. В последните две седмици тези високи стойности ни показаха, че вирусът удря точно там, където има грубо неспазване - събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране."

"Нещата са ясни“, даде да се разбере доц. Кунчев.

Масовото тестване продължава

„Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора”, коментира доц. Кунчев.

„Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. И на мен ми се иска, ама за съжаление не е така”, коментира още той.