Развързано, невъзпитано и недресирано куче нахапа стопанка на друго куче, които са се разхождали на оживена улица в Морската столица. Стопанинът на питбула е взел кучето си и избягал от мястото на инцидента и в момента е издирван от органите на реда.

Какво се случва всъщност

Илка Антонова разхождала своето дружелюбно хъски, когато изведнъж питбула изникнало директно със скок, готово да нанася телесни вреди по нея и хъскито. „Кучето беше свободно пуснато, без каишка, без повод, без абсолютно никакъв надзор”, обяснява потърпевшата Илка.

Управителката на близкото заведение чува отчаяните викове на Илка и веднага се притичва на помощ, носеща неща от първа необходимост.

Според Илка Антонова собственикът на питбула, който е бил и клиент в заведението, не е реагирал адекватно по никакъв начин.

„Толкова спокоен дойде, само си го хвана за каишката и ми казва: „Спокойно, той ще те пусне”.”, разказва втрещената Илка Антонова.

След инцидента мъжът е избягал от мястото на инзидента заедно с кучето си, а жената веднага подава жалба в полицията. От Община Варна отчитат, че статистиката показва значителен ръст на случаите от такъв тип.

Пострадалата жена смята, че не животните, а хората са същинската причина за това да се случват подобни инциденти посред бял ден.

Мнението на институциите

По мнение на Явор Гечев от фондация „4 лапи” ако собственикът на питбула бъде намерен от полицейските органи, има няколко варианта да му се случат няколко неща.

Всичко зависи от щетите, които е нанесло животното и върху стопанката, и върху нейния питомец.

„Ако са средни телесни повреди или нещо по-сериозно, собственикът търпи наказателна отговорност и може дори да влезе в затвора. Когато става въпрос за леки телесни повреди, може да бъде глобен между 100 и 250 лева.”, обясни подробно Гечев.

Според Явор Гечев проблемът е в това, че няма контролиращ орган, който да се грижи за това да се проверява спазването или неспазването на законовите разпоредби.

„В законодателството има сериозни пропуски по отношение на развъждането на животни, на търговията с тях. Не се води никаква статистика. Резултатът е налице” , обясни още Явор Гечев.

По думите на Гечев в момента контролът е изключително размит между Българската агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) и всяка отделна община. Варна е един от градовете с най-лош контрол относно домашните животни, а на всичкото отгоре няма и изглед скоро нещата да се оправят в морския град.

„Добре е да се мисли за създаването на нова агенция, която да контролира хуманното отношение към животните, включително и начините за отглеждане на домашните животни”, каза Гечев.