„Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея.

Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията.”.

Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред медиите по-рано днес.

„Беше абсолютно недопустимо някои да твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип.

При него няма такъв имунитет и няма как да го придобием.”, каза опитният медик по темата.

В допълнение той заяви: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят съществува. Имаме такива случаи в България".

Прогнозите от експертна страна

Той предупреди, че е съвсем възможно починалите от и с коронавирус до края на годината да станат 5 000.

Относно решението за обособяването на една COVID-болница и една „чиста” болница във всяка област, Балтов смята, че това е приложимо за големите градове. „В по-малките населени места обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може част от нея да стане за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира той.

„В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче не достигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички са интубирани, но това не е така”, посочи проф. Балтов.

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн.

„Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително”, каза още той.

Проф. Асен Балтов беше категоричен, че в момента няма недостиг на лекарства. Проблемът бил в не толкова доброто им разпределение.

По думите му когато хората пият безконтролно антибиотици, рискът от развитие на бактериални щамове, които са резистентни на антибиотици, се увеличава. А това може да има фатален за човека край.

„При първи симптоми взимайте антипиретици и витамини, не започвайте да пиете веднага антибиотици. Те се включват при нужда на петия-шестия ден”, каза проф. Балтов.

Пенсионерите с надбавки

Пенсионерите ще получават надбавки и догодина. Това обяви официално премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Facebook.

"За пети пореден месец даваме допълнителни 50 лв. към пенсиите на възрастните хора. Над 2 млн. души ще получат добавката за декември, която струва на бюджета над 100 млн. лв.

Подкрепата ще продължи и през следващата година, като сме предвидили в проекта на бюджет допълнителни 318 млн. лв., за да обезпечим мярката. Така пенсионерите ще могат да посрещнат нуждите си от лекарства или от здравна профилактика в условията на пандемия.", написа той.