„COVID-19 е коварно заболяване, което в самото начало заразеният може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група.

Нямах абсолютно никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест.

Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болницата, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината.".

Това заяви бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Той е бил заразен с коронавирус и хоспитализиран, но вече е у дома след като е дал два отрицателни теста.

В началото на боледуването професорът е развил пневмония, при положение, че дори без да е усетил. Екипът му я вижда на рентгенова снимка.

„Насищането на кислород в белия ми дроб беше 74%, а трябва да е около 96% ако ще е в норма. При мен беше много ниско, но аз не го усещах.

Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо.”, добави проф. Гайдарски.

Според него ситуацията в COVID-отделенията не може да бъде описана. Само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение.

Проф. Гайдарски е на мнение, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години и е одобрена от американските служби.

Училище в плевенско със зов за подкрепа

Плевенското село Върбица има в територията си училище, което моли за помощ с призив в социалните мрежи. Нямат пари за дърва и храна.

Клип, на който се вижда как директорката на училището сама реже малкото дърва, с които разполага, беше споделян многократно в социалните мрежи.

В началното училище се обучават присъствено 40 деца. Директорката Поля Мерджанова веднъж седмично пали парното и сама реже дървата, защото стаите се отопляват на печки.

„Отопляваме се на дърва и въглища. Имаме недостиг на дърва.

Кметството и дарители ни снабдяват, но не са достатъчни. Сега, в пандемията, разходите ни се увеличиха.

Трябва да се закупуват маски и дезинфектанти, бюджетът не ни стигна.”, обясни тя.

Кой учи в училището

Децата в училището са от различни етноси, има представители на малцинствените групи, както и такива от социално-слаби семейства. Родители им не могат да си позволят да им закупят нужните дрехи. 22 деца нощуват в училището през делничните дни. Средствата, обаче вече не достигат и за храна.

„За половин месец получихме доста дарения. За моя стаж от 25 години това е първата ни такава кампания.

Получихме от цял свят дрехи и обувки. Вчера ни доставиха и лаптопи за всички деца.

Имаме нужда от средства за дърва и за смяна на чиновете за учениците.” призова Мерджанова.