„Училищата са основен двигател на пандемията. И не само за България, това каза и Карл Латербах за Германия.

Има изследвания от Корея, Индия, САЩ. Децата са в голям процент безсимптомни.

Ако открият, че дете е заразено, то е защото е имало симптоми. Това означава, че е минало много време.

През това време около него има други безсимптомни, чиито родители също не са карантинирани. Те отиват в офисите .“

Това заяви категорично математикът и преподавател в департамент „Информатика” към НБУ Лъчезар Томов.

Има ли вариант да забавим скоростта на заразата

Той сподели своето мнение, че ако има много заразени, които са преболедували вируса вече и имат антитела в себе си, те трябва да образуват защитен вал и да започне някакво по размер забавяне. Такова нещо, обаче се е забелязало едва при затварянето на училищата.

„Ако хората бяха по-стриктни и карантинираните деца си стояха вкъщи, както и техните родители, щяхме да наблюдаваме това забавяне по-рано. Ако затворим за 2-3 седмици всички училища и молове, ще имаме много рязък спад на заразените.", смята Томов.

Той е изчислил колко са заразените българи, като според него долната граница при данни от преди седмица е 220 хиляди. Вероятно имало около още 70 хиляди.

Според него, средно на ден се заразяват около 5000 души. Томов е на мнение, че страната трябва да се затвори, а когато намалеят случаите да се отвори отново, но поетапна – както се прави в Ню Йорк.

Каква е тайната към малкото заразени

„Щяхме да имаме по-малко заразени, ако имахме друг подход. Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще се покачват и смъртните случаи. Отношението е 3:1, от трима починали един е с коронавирус”, обясни Томов.

За две седмици напред той прогнозира над 3000 починали, което си е жив крах. Математикът е на мнение, че ако мерките от лятото насам бяха по-строги, около 5000 живота биха могли да бъдат спасени.

„През юни бяхме стигнали много ниски нива на заразени. Според мен просто прибързахме.

Разрешаването на баловете също беше голяма грешка. Оттам тръгна нашата епидемия тогава.

Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем на 0 и да стоим 2-3 месеца така. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите отвън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме съвсем друга траектория.”, обясни Томов.

Според него управляващите са мислили позитивно за пандемията, а е трябвало да управляват спрямо най-лошия сценарий. Математикът е на мнение, че страната закъснява с мерките за затваряне.