„Във времената на пандемия държавата ни полага грижи за всички свои граждани.“

Това написа в личния си профил във Facebook премиерът на България Бойко Борисов, съобщавайки, че над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд.

Премиерът подчерта, че сред тези повече от половин милион българи са възрастни, хора с увреждания или с ниски доходи, самотни родители, както и поставени под карантина хора.

Близо 26 000 души са посещавани от екипите на патронажа, като им се доставят храна и лекарства. По програмата „Топъл обяд у дома“ храна получават над 26 400 души, сочи официалната статистика.

Отделно пакети с храна ще достигнат и до 470 000 нуждаещи се. Във времето на пандемия държавата полага грижи за всички свои граждани. Работим активно, за да продължим с тези програми и догодина, каза още Бойко Борисов.

През това време, обаче

Лекарският съюз предложи медикаментите, за които не се изисква рецепта, да се продават в денонощните магазини и по бензиностанциите. Българският лекарски съюз има идея да се даде финансов стимул от по 1 000 лева на аптека, за да работи денонощно.

„Това предложение малко ме развесели. Не бих могла да си представя, че едно медицинско съсловие, което познава своята специфика на работа, ще даде съвет за нещо, което ние отдавна обсъждаме.

1,000 лева не са достатъчни за това и трябва да се намери по-сериозно финансиране.”, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова.

„Все още липсват лекарства, които се изписват масово от личните лекари при лечение на COVID-19. След като стана ясен проблемът с доставката на тези медикаменти, се проведе среща при министъра на здравеопазването относно нискомолекулните хепарини.”, допълни Стайкова.

Тя посочи, че се наблюдава недостиг и на определени кортизонови таблетни форми, използвани при домашното лечение. Все още, обаче се намират част от антибиотиците.

„В аптеките пристигат самите болни или техните карантинирани близки. Не бива да допускаме обикалянето на този тип хора свободно по улицата.”, добави Стайкова.

Гориво и лекарства от едно и също място – възможно ли ще е

Относно идеята лекарства без рецепта да се продават в денонощните магазини и бензиностанции Стайкова каза, че има подобни примери от Англия. Тя, обаче се обяви против предложението.

„Имаме своите аргументи и ще ги предоставим на всички нива, на които е нужно. Независимо, че тези медикаменти са без лекарско предписание, има много злоупотреби и дори тежки отравяния.”, разясни председателят на регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.