„Усилията на правителството са насочени към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока.

Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация.”. Това заяви енергийният министър България Теменужка Петкова.

По думите ѝ няма нито една държава държава, която да е напълно подготвена за пандемията.

„Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19.”, поясни тя като след това министърът призова да спазваме мерките.

Ето едно от решенията, които се взимат за училищата

МОН разпрати до всички училища три варианта за смесено обучение. Още утре те ще бъдат обсъдени на среща между директори и експерти от просветното ведомство.

Решението ще влезе в сила на 27-и ноември и ще важи чак до Коледа. След това ще се решава как да завърши първият срок на тази учебна година.

Очакванията са всяко едно училище да взима само своите решения. Задължително условие е всяко дете да присъства в клас, но без да стават струпвания на големи групи от ученици.

Винаги присъствено в клас ще са учениците от първи клас, а останалите ще учат смесено и у дома. Всяко училище ще има право да избере как да се случи това.

Докато МОН все още обсъжда евентуалните мерки и идеи, в някои училища вече са на хибридна система. 50% от децата в единия клас са си вкъщи, а останалите - в класната стая. Редуват се всеки ден. Разделени са четни и нечетни номера.

„Въпреки че едната част сега е тук, а другата е онлайн, все пак опитът е важен. От миналата година имаме начините и методите по които да внесем ред и да наблюдаваме класа.“, казва учителят Цветелина Кирилова.

Тази нова система изобщо ще помогне ли

Системата за разделение на класовете на две ще позволи в училището да няма струпване на ученици. Моделът ще бъде приложен и при връщането на всички ученици в училище.

Това е възможно, тъй като всяка стая в школото е снабдена с камера, микрофон и телевизор. Те, обаче са купени във времето и стойността им е около 200 хил. лева. Затова в 119-то училище избират друг пример.

„Ключовите ученици са тези от първи и пети клас, които на 100% трябва да учат присъствено. За останалите ще разработим график - кога да са присъствено и кога да са на дистанционно обучение.“, разказва Симеон Ангелов, зам.-директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София.