„При всички положения ще стигнем и до по-високи стойности на смъртността, тъй като тя върви отместена във времето спрямо броя на заразените и на хоспитализираните. При всички положения ще има ръст, но до колко ще стигне ми е трудно да прогнозирам.”, това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Има ли разлика между PCR и антигенен тест

„Степента на съвпадане на резултатите между PCR тестовете и антигенните тестове е над 98 процента. Това значи, че антигенните тестове могат да се използват като добър заместител на PCR-ите.

Те са малко по-малко чувствителни – тоест има хора, които са отрицателни на антигенните тестове, но не и нa PCR, но те са твърде малък процент. Тези тестове могат да бъдат използвани, за да се генерират данни, които да позволят по-добро управление на пандемията.

В момента лично според мен, брoят на официално регистрираните тествани хора с PCR е много по-малък от реално тестваните. Хората си правят повече антигенни тестове, защото са по-евтини и по-достъпни, но не влизат в официалната статистика.”, посочи експертът.

Ще успеем ли да спасим бременните жени

Жизненоважни лекарства като „Фраксипарин” и „Клексан” все още липсват в някои от аптеките в страната. За проблема споделят голяма част от бъдещите майки, които страдат от тромбофилия и трябва задължително да пият тези медикаменти.

Преди няколко дни официално стана ясно, че лекарствата ще се продават в определени аптеки, само срещу рецепта и генетично изследване. Регламентът беше въведен, за да се избегне безконтролното им изкупуване от пациенти с коронавирус.

„Заболяването е много опасно както за майката, така и за бебето. Всеки ден трябва да си поставяме тези инжекции.

Въпреки, че вече би трябвало навсякъде да има съответните лекарства, в много от аптеките те липсват. Казват ни, че не знаят кога ще има доставка.

Комуникирам с много бременни жени в социалните мрежи. Така, ако някоя има повече дози от лекарството, изпраща на друга, за да си помагаме.

Търсим помощ и от чужбина.”, сподели бременната Теодора Тодорова.

„В град Съединение едно момиче сподели, че трета седмица няма „Клексан”. Лекарствата липсват дори в големи градове като Русе и Варна.

Има много проблеми с получаването на тези медикаменти. Първият е с рецептите.

Тези, които са на Фраксипарин”, не могат да вземат Клексан”. Най-добре е личният лекар да напише на една рецепта и двете лекарства.", коментира Мариана Александрова, администратор на едва от Facebook групите, в които се търсят лекарства.