Даниела Пехливанова – репортер на известна българска телевизия, беше ударена с пълен кен с бира докато изпълняваше служебните си задължения. Това се случи в петък вечер при протест пред Българската национална телевизия. Пехливанова сезира правоохранителните органи за посегателството срещу нея и нейния екип.

„Това че ме удариха с такъв кен бира не ме притесни толкова много и го казвам напълно искрено. Знаем, че понякога на такива събития има хора, които не издържат психически и това може би е начинът да се изразят.”, каза Даниела Пехливанова.

„Това, което ме притесни, обаче е реакцията на майките от „Системата ни убива”. До момента, в който не дойдоха да ми викат в лицето с мегафона, нямаше никакъв проблем.

Преди това бях там поне час и половина. Взимах интервюта, не съм чула обида срещу мен.”, посочи още тя.

„Видях срещу себе си жени, които забравят, че и аз съм майка. Докато бях на това събитие вкъщи ме чакаше моето дете, което няма и 2 години.

Успоредно с това, майка ми е видяла кадрите. Жената вдигна кръвно.

Не е нормално в ситуация, в която отиваш да си свършиш работата, да се притесняваш дали ще се прибереш или ще отидеш в „Пирогов” да ти шият главата.”, категорична бе Пехливанова.

Конкретни задачки на управлението срещу коронавируса

Продължава подсилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, а по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

Това беше докладвано на премиера Бойко Борисов от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

Министър Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за лечение на коронавирус.

Още медикаменти за масовия клиент

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще имат необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства.

Допълнителни 20,000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата при премиера Бойко Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е опасно. Българите следва да търсят лекарска помощ, а не да използват антибиотици безразборно.

По отношение на дейността на аптеките министър-председателят разпореди здравният министър да разговаря с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.