Естествено, както се досещате, причината е, че в България случаите на коронавирус скочиха стряскащо рязко. Мерките са свързани главно с налагането на карантина при преминаването на границите на съответната държава.

Редица държави налагат карантина на български граждани заради бума на случаите на заразени с COVID-19 у нас. Още от началото на месеца в страната всеки ден се регистрират минимум над 100 случаи на заболели хора от коронавирус.

Това явно е подействало стряскащо на другите държави от Европа. Именно поради тази причина се е оформил голям списък на страни, които предприемат официални мерки спрямо български граждани.

Случая в детайли

От сряда тази седмица на българско-гръцката граница влизането в Гърция ще се осъществява единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването, за което вчера споменахме в Gradski.bg.

От южната страна, приемаща хиляди наши туристи през нормален сезон, уверяват, че разрешителните ще бъдат проверявани изключително внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в гръцкия закон сурови санкции.

Кои още са страните, които не искат българи

Страната ни остана в „червения списък“ за пътувания и до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на страната, ще бъдат поставяни под стриктна домашна карантина за 10 дни.

А Финландия удължи своите гранични ограничения за България чак до 11 август.

Още от 9-то число на този месец всеки български гражданин бива поставян под задължителна 14-дневна карантина при влизане на територията на Австрия. Карантина не очаква онези от туристите, които на влизане представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба.

Пробата трябва да е не по-стара от 4 дена от датата на пътуването и навлизането на територията. Преди няколко дни властите в Литва препоръчаха 14-дневна карантина спрямо пристигащите от България граждани.

Към днешна дата по официална статистика, потвърдените случаи на коронавирус в България са с общ брой 7252, от които активните към този момент са 3665. За последното денонощие новорегистрираните заразени са 159 души, а те са установени от 1198 направени PCR тестове.

Пациентите, лекуващи се от коронавирус в болница са 535 на брой, от които в интензивно отделение се намират 33 лица. Общият брой на излекуваните към днешна дата са 3319. Починалите, при които е установена коронавирусна инфекция са 268.

230 000 новозаразени за един ден. Това е новият антирекорд, който отчете Световната здравна организация в изминалата неделя, която се превръща в деня с най-много заразени от коронавирус.

Засега Северна и Южна Америка са основните сериозни огнища на заразата, а Мексико се изкачва на четвъртото място в черната класация на най-много загинали от пандемията.