На официалната си Facebook-страница Американското посолство в България казаха, че правото на мирно събиране е основна демократична ценност.

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", дословно цитира Gradski.bg.

През това време протести имаше и в почти цялата страна

Вече пети ден антиправителствени протести изпълниха улиците на София и страната. хората на площада не спират със своите искания за повече справедливост и прозрачност по държавните етажи.

Освен всички тези банални неща, протестиращите настояват и за оставката на кабинета „Борисов”, както и тази на главния прокурор Иван Гешев.

Какво се случи през петия ден

Сборният пункт на протестното движение отново бе площад "Независимост". Този път, обаче - шествие нямаше, а недоволството продължи до полунощ, пред сградата, символизираща властта в България.

Имаше ли напрежение през петия ден на протести

По данни на Министерството на вътрешните работи поредният ден на протести е преминал без каквато и да е ескалация на напрежението сред хората. Изявени провокатори не са забелязани, а няма и задържани протестиращи.

Освен в столицата, протести имаше в още десет български градове. Мирни шествия се оформиха и преминаха през градовете Варна и Русе. В Габрово обществото се организира на площад “Възраждане”, а протестът в Хасково обедини недоволните в самия център на града.

В гр. Шумен мирната демонстрация бе пред сградата на Областната администрация в града. След това и там хората потеглиха на шествие, което мина през централните улици.

Демонстрантите в столицата се събраха по-рано – в 15:30 ч. отново в „Триъгълника на властта“. За разлика от предните дни, днес протестиращите не потеглиха веднага, а останаха на едно място.

Към 16 ч. обстановката беше спокойна, а полицейското присъствие – естествено доста засилено. Към 19 часа до ескалация на напрежението не се е стигнало, както обикновено се случваше през последните дни.

Малко преди това протестиращите осъществиха преместване от сградата на президентството пред прозорците на Министерски съвет. Чуваха се редовните лозунги: "Оставка!", "Мафия!" и "Довиждане!".

От полицията съобщават, че вечерта сред протестиращите младежи с черни качулки са запалили факли, което все пак не се брои за провокация. Няма пострадали.

МВР призовава всички граждани да не се поддават на каквито и да е провокации.